Dag 14: G-Force

Handelingen 2:41-47

Ik zeg altijd: ‘geef me 1000 gelovigen en ik bouw een geweldige kerk voor je.’

Het gaat een kerk worden met glas in lood ramen, tapijt op de grond en een prachtig podium.

Een kerk met vier geweldige bands en diensten die feilloos op elkaar afgestemd zijn.

De predikant zal een dik salaris hebben, een grote auto hebben en een eigen parkeerplaats hebben, daarnaast zullen er veel betaalde krachten zijn.

‘Geef me 1000 gelovigen en ik bouw een prachtige kerk voor je, maar geef me 12 vurige jonge discipelen van Jezus en we zetten de wereld op z’n kop voor het Koninkrijk.’

12 discipelen legden het fundament voor de eerste megakerk ter wereld, maar deze megakerk zag er heel anders uit dan dat we in deze tijd zouden verwachten.

Tijdens mijn studie theologie kregen we gemeentemanagement, tips en trucs hoe je een succesvolle gemeente bouwt. Ik heb daar de G5 van gegarandeerde gemeentegroei uitgehaald, je hebt een gegarandeerde gemeentegroei als je beschikt over:

  • Een Goed gebouw.
  • Een Goede voorganger.
  • Goede bands.
  • Goedlopende financiën.
  • Goed kinderwerk.

 

Afhankelijk van de kwaliteit van deze vijf zul je een middelgrote, een grote of een megakerk krijgen.

En toch moet ik zeggen dat dit soort gemeentes lang niet altijd de meest effectieve gemeentes zijn op het gebied van het winnen van nieuwe mensen voor het Koninkrijk, maar vooral goed zijn in het rondpompen van mensen die al een tijdje meedraaien.

Laten we de komende 5 dagen eens gaan kijken naar de meest effectieve kerk ooit; een kerk zonder vaste verblijfplaats, met voorgangers die geen theologische bul hadden, geen elektrische gitaren en synthesizers bespeelden en niet over Småland-achtige kinderruimtes beschikten (ze hadden zelfs geen Elly en Rikkert).

Luister naar de volgende spoken word en schrijf op wat het met je doet.

Lees de tekst nog eens door en schrijf dan op wat de kenmerken van de eerste kerk waren.

2 Responses

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email