Dag 19: De schoonheid van traditie

Handelingen 3:1

Mensen verbazen zich er wel eens over dat ik zo trouw ben aan het bezoeken van de kerkdienst op zondag.

Van nature ben ik nogal een vrije vogel, die veel avontuur en vrijheid nodig heeft om het leven een beetje leuk te vinden, maar toch heb ik in mijn hele periode als christen (27 jaar ondertussen) hooguit 10 diensten gemist.

Natuurlijk spreek ik regelmatig op zondag, maar als ik vrij ben dan wil ik naar de gemeente waar ik lid ben en als ik op vakantie ben dan ga ik op zoek naar een kerk in de buurt.

Word ik altijd geïnspireerd of ben ik het altijd met de dienst en met de preek eens? Nee, absoluut niet. Heel vaak heb ik wel ideeën hoe ik het anders zou doen of zou zeggen. Snap ik de vorm of de structuur van de dienst altijd? Ook zeker niet, temeer omdat ik zo’n vrije vogel ben.

Waarom ga ik dan iedere zondag naar de kerk? Ik ga iedere zondag naar de kerk omdat ik mijn plaatselijke familie wil ontmoeten en met ze wil sharen, ik ga naar de kerk om met hun mijn hemelse Vader te aanbidden. Ik ga naar de kerk omdat ik onder het gehoor wil zijn van mijn plaatselijke pastor en ook omdat ik onder de autoriteit van het leiderschap wil staan en bereikbaar wil zijn voor hen.

Maar weet je, boven dit alles ga ik naar de kerk omdat dit het huis van mijn Vader is en Hij mij de opdracht gegeven heeft om de samenkomsten in dat huis niet te verzaken. Als Hij werkelijk mijn Vader is, dan wil ik Hem gehoorzamen!

De discipelen hadden de levende Jezus ontmoet, ze maakten de kracht van de levende kerk mee in hun dagelijkse leven en toch gingen ze naar de tempel om te bidden. Waarom? Het was traditie en er is niets mis met traditie, zolang de traditie maar een viering is van iets dat nog werkelijk levend en relevant is!

Traditie betekent letterlijk dat gebruiken en gewoontes van generatie op generatie doorgegeven worden.

En weet je? Er is niets mis met de traditie van het bezoeken van je samenkomst, Jezus deed het, Petrus en Johannes deden het, jij mag het doen en ik hoop en bid dat onze kinderen het ook in vrijheid zullen blijven doen!

Kijk eens naar deze spoken word (klik hier voor een filmpje in het Nederlands) en neem daarna de tijd om God te vragen of je nog pijn lijdt aan Zijn kerk. Zijn er dingen gebeurt in de kerk waar je verdriet van hebt? 

Zijn er mensen die je nog mag vergeven of met wie je je nog moet verzoenen?

Geloof je nog in de kracht van de kerk? Spreek je nog zegenend over de kerk en jouw gemeente in het bijzonder? Bid je nog voldoende voor je voorganger en de leiders van de gemeente?

Als je vindt dat jouw kerk moet veranderen op een bepaald gebied, kies er dan eens voor om niet te praten over de verandering maar om de verandering te worden!

Don’t TALK about the change, BE the change.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email