Dag 20: De springende verlamde

Handelingen 3:2-8

Je kunt verlamd zijn op meerdere manieren; verlamd door je verleden omdat je blijft luisteren naar de echo’s vanuit je jeugd of verlamd doordat je geen perspectief meer ziet voor de toekomst. Je kunt ook verlamd zijn in je geloof, doordat er dingen gebeurd zijn die je teleurgesteld of onzeker over Gods macht gemaakt hebben.

Toen ik tot geloof kwam had ik een heel eenvoudig geloof. Ik had namelijk het geloof dat alles wat in de Bijbel stond waar was en dat ik wat ik las gewoon ook kon doen en meestal was dat ook zo. Wanneer ik bad voor mensen was het heel vaak zo dat God ze krachtig aanraakte en als ik bad voor genezing, dan deed God heel vaak een wonder.

Min geloof bleef eenvoudig totdat onze zoon Yorick binnen 24 uur overleed aan de gevolgen van hersenvliesontsteking en ik met alle geloof van de wereld er niet voor kon zorgen dat hij weer tot leven gewekt werd.

Geloofde ik niet voldoende? Als je in geloof een berg zou kunnen verzetten, zouden de Alpen voor me wijken! Kende ik het woord niet goed? Als ik aan een Bijbelquiz mee zou mogen doen, dan zou ik een goede kans op de winst maken!

Ik stortte helemaal in en mijn geloof hing aan een zijden draadje, totdat ik op het punt kwam dat ik zei: ‘God is dood!’ Dat was het moment waarop God terugkwam in mijn leven en me bij de hand nam.

Vanuit de helende intimiteit met Hem kwam mijn geloof aarzelende stap voor aarzelend stap weer terug en Hij riep me om predikant te worden.

Mijn preken waren goed in het begin, maar ze misten één ding: het ware geloof in Gods bovennatuurlijke werking. Ik kon niet meer geloven in ware innerlijke heling, bevrijding en zeker niet in fysieke genezing. Dit ging zo door, totdat God aan me vroeg: ‘Jan, hoelang ga je de dood van je zoon nog gebruiken als excuus om niet gehoorzaam te zijn aan mijn opdracht? Ik heb mijn volgelingen de opdracht gegeven om de zieken de handen op te leggen en voor ze te bidden. Dit vraag ik ook van jou.’

Ik kan me herinneren dat ik de eerste oproep voor gebed voor de zieken deed en eerlijk uitlegde dat ik moeite had met geloven, maar dat ik wilde gehoorzamen. Er kwam een man naar voren met reuma en mijn geloof raakte het dieptepunt. Ik legde hem echter de handen op en hij genas. De genezing werd bevestigd door zijn specialist.

Daarna heb ik nog vele wonderen mee mogen maken, maar ook heel vaak mensen niet zien genezen.

Wanneer ik dingen niet begrijp, dan ga ik onderzoek doen. En ik ben door de jaren heen tot de conclusie gekomen dat genezing niet zo veel met de zieke te maken heeft.

Het heeft te maken met de glorie van God. Als we daarop gericht zijn dan zien we dat God er soms voor kiest om Zijn glorie zichtbaar te maken door een wonder van genezing. Soms kiest Hij er echter voor om Zijn glorie zichtbaar te laten worden in een rouwproces.

Is mijn geloof niet meer eenvoudig? Nee, het is zo complex geworden dat het enige dat ik kan doen is Zijn hand vasthouden in de overtuiging dat Hij het beste met mij en deze wereld voorheeft.

Volgelingen van Jezus zijn vaak geen mensen die kunnen beschikken over enorme hoeveelheden Zilver en Goud. Maar het zijn wel mensen die ondanks hun teleurstellingen en gebrekkige geloof zeggen: ‘wat ik heb dat geef ik jou, in de Naam van Jezus Christus: ‘sta op en wandel…’

Luister naar het lied (of een Nederlands lied) en stel jezelf de vraag of er nog plaatsen van verlamming in jouw leven zijn, waardoor je niet in staat bent om uit stappen in de beloften die God ook aan jou gegeven heeft.

Vraag dan aan God of Hij die verlamming weg wil halen en je weer mag laten bewegen in geloof.

  • Als je dingen tegenkomt in je ziel waar je alleen met Gods hulp niet uitkomt, ga eens in gesprek hierover met een goede vriend of je pastor.
  • Ga eens bewegen vanuit de verlamming die je hebt ervaren. Vraag aan iemand of je mag bidden voor heling, bevrijding of genezing.

2 Responses

  1. Mooi Jan, dat je hier open en kwetsbaar over schrijft. Herkenbaar en tegelijkertijd ook bemoedigend. Ik moet de laatste tijd vaak denken aan die man die het uitschreeuwde naar Jezus: ‘ik geloof, kom mijn ongeloof te hulp’.

    Durven afhankelijk te zijn van Hem en gehoorzaam te zijn aan Heilige geest, misschien is het wel onze grootste uitdaging als navolgers van Jezus…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email