Dag 22: Tijd van verademing

Handelingen 3:11-20

‘U heeft mij voor uzelf gemaakt en mijn hart is onrustig tot het rust vindt bij U.’

                                                                                               Augustinus

Vroeger was het zo dat als je aan mensen in Nederland vroeg hoe het gaat, dat ze altijd het antwoord gaven: ‘goed!’ De grote vraag die je daar natuurlijk altijd bij kon hebben was of het antwoord wel bij de werkelijkheid paste.

Als ik tegenwoordig met mensen praat en dezelfde vraag stel krijg ik meestal het antwoord: ‘goed, maar wel heel erg druk…’ Hierbij besef ik me dat het antwoord in ieder geval voor 50% waar is. We hebben het druk, heel erg druk. Maar waar hebben we het eigenlijk zo druk mee?

Natuurlijk moet er brood op de plank komen en dat maakt dat we druk zijn, maar dat is niet het enige. De meeste druk ervaren we vaak van de enorme claim die van buitenaf komt, maar die we van binnen willen beantwoorden. Want God zegent ieder mens met een onrust vanbinnen, een onrust die te maken heeft met onze identiteit. Het is een onrust die op zoek gaat naar vervulling, maar vaak zoeken we op verkeerde plaatsen.

Blaise Pascal noemde het een ‘God-vormig gat’, ieder mens is geboren met een gat binnen zijn identiteit en dat gat kan maar op één manier gevuld worden. Niet door liefde van je partner, niet door liefde van je kids, niet door seks, geld, status, titels, maar ook zeker niet door Facebook, Insta, whatsapp.

Veel mensen vragen zich af: ‘Waar en hoe kan ik ware rust vinden?’ Petrus geeft hier antwoord op door in vers 19 en 20 te zeggen: ‘Keer je huidige leven de rug toe en vraag daar vergeving voor aan God. Hij zal dan een periode van rust laten aanbreken, want Jezus zal dan in je leven komen wonen.’

Rust wordt in de NBG vertaling ‘verademing’ genoemd, in de grondtekst staat er verkwikking of verfrissing. En dat is het, toch? Wanneer je altijd gedreven bent door de claim die jezelf of deze wereld op je legt is het een verademing om Iemand te ontmoeten die te vertrouwen is en die liefdevol en helend is. Hij laat je drinken van die bron waardoor je nooit meer dorstig bent en Hij maakt je compleet. De omgang met Hem is als een frisse bui na een periode van grote droogte. Voel je het? Ruik je het? Verlang je naar Hem?

Kijk dit filmpje en vraag jezelf af waar jij je rust in zoekt. Herken jij je in deze video en ben je ook toe aan verademing en verfrissing?

Luister ook dit lied (of dit Nederlandse lied).

Neem eens een dag of meerdere dagen afstand van Social media en laat dit van tevoren weten, zodat je een voorbeeld kunt zijn voor anderen.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email