Dag 28: One team, one mission. One mission, one team

Handelingen 4:32-35

A.W. Tozer zei eens:

‘Is het je ooit opgevallen dat honderd piano’s die allemaal gestemd zijn door dezelfde stemvork ook automatisch op elkaar afgestemd zijn? Niet voor elkaar, maar voor een andere standaard moet ieder individu het hoofd buigen. Honderd christenen die samenkomen moeten dus ook niet proberen om op elkaar afgestemd te raken, maar ze moeten op Jezus afgestemd raken. Hierdoor zullen hun harten meer samensmelten dan ze ooit zouden kunnen doen wanneer ze niet naar Jezus kijken en luisteren.’

In Uganda verbazen ze zich altijd als ik het verhaal vertel van de gebrokenheid van de Nederlandse kerk en ook hoe gemakkelijk wij switchen van kerk op het moment dat iets ons niet bevalt of dat er iets gezegd wordt waar we het niet mee eens zijn.

Ik zeg vaak tegen ze: ‘Als je twee Nederlanders hebt, dan heb je binnen no time vier kerken. Beide Nederlanders bouwen een eigen kerk, omdat ze het niet met elkaar eens zijn. Na een tijdje bouwen ze echter allebei een nieuwe kerk, omdat ze het zelfs niet meer met zichzelf eens zijn.’

Dit is de situatie in Nederland en toch smeekt Jezus in Zijn hogepriesterlijk gebed tot de Vader dat Hij ervoor moet zorgen dat Zijn discipelen een éénheid blijven: ‘zodat de wereld ziet dat Hij door de Vader is gezonden…’ Er is geen krachtiger missionair teken dan een kerk vol met mensen van allerlei afkomst, verschillende opleidingsniveaus, andere rassen en culturen en andere plaatsen op de maatschappelijke ladder, die zeggen één te zijn in Christus.

Aan de andere kant is er geen waardelozer teken dan een kerk die zegt vrede in de wereld te willen brengen, maar oorlog binnen het eigen kamp aan het voeren is. Er zijn momenten waarop het goed is om te strijden voor de waarheid, en daar zelfs daden aan te verbinden. Stel jezelf echter wel de vraag: ‘Is dat waar ik mij zo druk over maak het werkelijk waard?’

Een van de grootste redenen voor verdeeldheid is, dat we als kerk onze missie uit het oog zijn verloren. Hierdoor hebben we te veel tijd over om te vergaderen en te debatteren over dingen die voor ons heel relevant lijken maar waar deze wereld helemaal niets aan heeft.

De eerste christenen verschilden van elkaar, net zoveel als wij van elkaar verschillen. Maar toch zegt de Bijbel dat ze één van hart en ziel waren. Door die eenheid ontvingen ze grote kracht en was er een grote genade over hen. Waarom? Omdat ze niet probeerden om op elkaar afgestemd te raken, maar dat ze afstemden op de hemelse stemvork die een passie voor dezelfde missie in hun hart liet ontstaan.

One mission? One Team!

Bekijk dit filmpje, en deze in het Nederlands. Vraag jezelf af of je vooroordelen hebt naar andere christenen en kerken. Stel jezelf dan de vraag of die vooroordelen werkelijk zo belangrijk zijn dat het ervoor zorgt dat jij niet één met die ander kunt zijn.

Bid tot God voor eenheid binnen zijn kerk.

Maak eens een afspraak met iemand van een totaal andere kerk dan dat jij gewend bent en stel hem of haar vragen over de dingen die jij heel belangrijk vindt in het geloof. Tip: neem de tijd om te luisteren in plaats van te discussiëren.

3 Responses

  1. jan in een van jou blogs had je een spoken woord van jon jorgenson ,waarin hij zei dat the people are the church(staat overigens ook in bijbel)dus als wij in jezus zijn en hij is in ons kan het niet fout gaan! er is alleen 1 maar …om ons te vullen met hem zullen we plaats moeten maken in onszelf (minder van ons/wereld )volgens mij gaat het daar vaak fout in de kerk !

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email