Dag 30

Handelingen 5:1-11

For the love of money, people will lie, Lord, they will cheat.
For the love of money people don’t care who they hurt or beat.
For the love of money a woman will sell her precious body.
For a small piece of paper it carries a lot of weight.
Call it lean, mean, mean green almighty dollar.  O’Jays

 

Hier hebben we weer zo’n hoofdstuk in de Bijbel waar je in eerste instantie geen touw aan vast kunt knopen…

Een stel genaamd Ananias en Saffira waren onderdeel van de eerste gemeente en verkochten iets dat ze in bezit hadden. In tegenspraak tot de principes die heersten in de gemeente hield hij een deel van de cash achter en gaf de rest aan de apostelen om te verdelen over de gemeente.

Petrus kreeg echter een openbaring van de Heilige Geest en zag de oude sok van het stel in de kast hangen vol met de flappen die aan de gemeente toebehoorden. Daarom zei hij tegen Ananias: ‘Waarom heb je naar satan geluisterd en de Heilige Geest bedrogen? Je deed alsof je alles gaf wat je had, maar dat heb je niet gedaan. Niemand vroeg je om je land te verkopen, of het geld voor jezelf kunnen gebruiken. Je ben niet eerlijk geweest, niet tegen mensen, maar tegen God.’ Waarom deed Ananis dit? For the love of money!

De naam Ananias betekent letterlijk ‘hij die genade van God heeft ontvangen…’ Genade ontving hij echter niet toen hij dood neerviel voor de ogen van de gemeenteleden.

Alsof het verhaal al niet vreemd genoeg was, wordt het nu ook chronologisch een beetje bijzonder. Jongemannen maakten het lichaam van Ananias klaar voor de begrafenis en begroeven hem. Dit moet allemaal binnen drie uur gebeurd zijn, want er staat dat het andere deel van firma List&Bedrog binnen die tijd op dezelfde locatie komt, dezelfde leugen vertelt en hetzelfde lot ondergaat. Waarom? For the love of money. De jongemannen vonden haar in dezelfde staat als haar man en legden haar naast hem, zand erover.

Het stuk zou mij als theoloog, liefhebber van geschiedenis en cultuur en iemand die het liefdevolle karakter van God ondertussen goed kent, volledig in verwarring kunnen brengen. Maar bij dit verhaal heb ik dat eigenlijk helemaal niet. Waarom niet? Omdat ik weet wat er allemaal kan gebeuren for the love of money en dat Mammon (de god van het geld) gewoon niet welkom is in het huis van God.

For the love of money gebeuren de meest vreselijke dingen in deze wereld; mensen liegen en bedriegen, ze stelen, onderdrukken en moorden for the love of money. Ze beroven mensen van hun vrijheid en verhandelen ze vervolgens aan anderen for the love of money. Landen overheersen andere landen nadat ze een reden hebben verzonnen om de oorlog te verklaren, maar de onderliggende reden is vaak al heel snel helder: we voeren oorlog for the love of money.

Het was natuurlijk ontzettend hard wat er gebeurde met onze Bonnie en Clyde van de eerste eeuw, maar van iedere reden die je kunt verzinnen dat dit zou kunnen gebeuren is dit wel de beste. Er is namelijk geen ruimte voor Mammon in het huis van God… En toch heeft Mammon heel vaak op de troon gezeten in de kerkgeschiedenis. Wat de kerk zichzelf allemaal wel niet heeft toegestaan uit naam van God terwijl het motief van geld en macht erachter zat, is ongehoord.

Denk aan de kruistochten, waarbij het romantische beeld geschetst werd om de stad Gods te bevrijden terwijl het ware motief was om vruchtbare grond te kunnen verdelen onder de adelijken. Oh, en voordat de kruistochten gefinancierd konden worden werden Joodse mensen nog even uitgekleed. Allemaal for the love of money.

Denk aan de Sint Pieter die gebouwd werd van de opbrengsten van de aflaten, de documenten die voor grof geld verkocht werden aan angstige/onwetende burgers zodat ze korter in het vagevuur zouden doorbrengen. Of denk aan de diensten die gehouden werden op het dek van het schip, waar in het ruim de slaven vastgeketend zaten die onderweg waren naar de katoenplantages.

For the love of money…is the root of all evil (want de liefde voor het geld is de wortel van AL het kwaad), zegt 1 Tim. 6:10 en het is waar! En toch worden ook in onze tijd veel beslissingen gemaakt met de bijbel in de ene en de rekenmachine in de andere en heel vaak wint de laatste. We zouden zoveel meer van God zichtbaar kunnen maken als we niet zo gecalculeerd zouden geven en de kerk zou zoveel meer kunnen doen en zoveel effectiever kunnen zijn wanneer de bestedingen meer Koninkrijk gericht zouden zijn.

Er wordt zoveel meer geld uitgegeven aan het onderhouden en draaiende houden van de kerk, dan dat er uitgegeven wordt aan de reden waarvoor de kerk op deze wereld gezet is: haar missie! En dat is gewoon oneerlijk tegen God én tegen de mensen waar wij voor zouden moeten zorgen.

Onderzoek jezelf en stel jezelf de vraag: hoeveel love for the money is er in mijn leven en wie wint er meestal in mijn denken: Jezus of Mammon? Als christenen in West-Europa hebben we zo ontzettend veel ontvangen om te zegenen; dus start met de zegen te zijn die je zou moeten zijn!

Luister naar het lied en vraag aan God om vergeving voor het feit dat je je ogen sluit voor het onrecht waar jij iets aan zou kunnen doen.

Vraag aan God om van jou een werker van gerechtigheid te maken.

Bid en vraag of de Heer je een zendeling of organisatie op je hart geven wil waarvan je weet dat ze zich inzetten voor onrechtbestrijding (denk bijv. aan Tear, OM, Compassion, IJM). Als je dat op je hart hebt kun je besluiten om een eenmalige of maandelijkse gift te geven. Be a blessing!

One Response

  1. Gisteren, de dag voor deze overdenking, las ik over ‘ de vergeten boot vluchtelingen’ En niet alleen daar is er nood. Ik kwam uit bij EO – metterdaad voor échte daden. Zelfs in Oeganda helpen ze met 🐝 🐝 🐝

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email