Dag 31: Leven in de schaduw

Handelingen 5:12-16

Wanneer de schaduw van Petrus op zieken en bezeten mensen viel, dan werden ze allemaal genezen, tjonge! Als ik het niet zelf meegemaakt had, dan had ik nooit geloofd dat dit mogelijk zou zijn. Ik zou het dan afgedaan hebben als iets dat hoorde bij de start van de vroege gemeente en een zalving die alleen maar gegeven werd aan de eerste discipelen.

Absurd veel power, dat hoorde bij iemand die heel dicht bij Jezus geleefd heeft, met Hem opgelopen heeft, met Hem gesproken heeft en Hem iedere avond een hug kon geven voordat Hij ging slapen. Hij is in staat om oneindig veel meer te doen dan dat wij kunnen bidden of verwachten…klopt, maar bij de eerste discipelen net nog iets meer…

Dit gevoel had ik bij dit soort teksten, totdat ik op het schoolplein kwam om Wendel te halen en nietsvermoedend naast een niet christelijke moeder ging zitten. Terwijl ik ging zitten werd zij onrustig en zei na een paar seconden dat ze vond dat ik zo ‘geladen’ was. Ze zei dat ze geen andere woorden kon vinden voor wat ze voelde. Een paar seconden daarna begon ze te huilen en vertelde dat haar been en haar rug helemaal warm werden. Dit waren juist plekken waar ze al tijdenlang veel last van had en ze had op dat moment geen pijn meer.

Nu ik het schrijf vind ik het nog steeds maar amper te geloven, en ik weet nog dat ik tegen mijn christelijke vriendin op school zei: ‘Het lijkt de laatste tijd wel alsof we in Handelingen leven…’

‘Wie in de beschutting van de Allerhoogste woont en overnacht in de schaduw van de Ontzagwekkende, zegt tegen de HEER: ‘Mijn toevlucht, mijn vesting, mijn God, op u vertrouw ik.’

Natuurlijk ben ik niet de Allerhoogste, dat is er maar Eén. Niet Petrus, niet Paulus, niet Todd White en niet Jan de Haan. Maar het is wel zo dat God in ons wil wonen en ons wil overschaduwen, zoals Hij eens de tabernakel overschaduwde.

In Johannes 1:14 lezen we dat het Woord (Jezus) onder ons heeft ‘gewoond’. In het Grieks staat er ‘eskenoosen’, wat zoveel wil zeggen als ‘tent opgeslagen’ ofwel (in sommige vertalingen) ‘getabernakeld’. Zoals de Heilige Geest Maria overschaduwde en Jezus geboren liet worden in haar buik, zo wil de Heilige Geest ook gemeenschap met ons hebben zodat Jezus ook steeds meer levend wordt in onze binnenste tabernakel.

Er is leven in Gods schaduw en waar jij komt, daar zul je de Levende brengen. Je zult Hem brengen op plaatsen van zonde, gebrokenheid, verdriet, depressie, gebondenheid en ziekte en het zou dan zomaar eens kunnen gebeuren dat je naast iemand gaat zitten die zegt: ‘Hé, jij bent geladen!’ 

Neem de tijd om je te laten ‘overschaduwen’ door Gods Geest bij het beluisteren van dit lied (of Nederlands) en spreek het verlangen uit dat je Zijn tabernakel mag zijn.

Stel jezelf de vraag waar jij als Gods tabernakel vandaag relevant kunt zijn en zoek die plaats eens op. Sta open wat God door jou heen wil doen.

Let op! Je zou me helpen wanneer je iets bij de comments zou plaatsen, zodat je mij en anderen inspireert met je verhalen.

5 Responses

 1. Hallo allemaal, s’morgens de dag te mogen beginnen met de vraag ook vandaag Zijn tabernakel te mogen zijn met deze inspirerende liederen .
  Wat een voorrecht!!! Ik mag het elke dag zijn als mantelzorger voor mijn man die Alzheimer heeft. Doordat Jezus in mij leeft, kan ik elke dag door Hem geduld opbrengen en liefde en rust brengen in zijn leefwereld.
  Ik wens ook jullie voor vandaag de vrede van onze Heer toe

 2. Hallo allen, dank je Jan voor de elke dag opnieuw bemoedigende boodschap die ons aanzet om Zijn licht te laten schijnen op ons zodat we Zijn schaduw op het gebrokene kunnen laten vallen. Aan allen Zijn zegen toegewenst.

 3. Bedankt voor je blogs! Ik lees ze graag en ze vuren me aan! Wat een gaaf getuigenis van de ontmoeting met die moeder op school! Dat is iets waar ik me naar uitstrek. Hoeveel tijd breng jij door met Jezus op een dag? Ik denk dat dat zo’n belangrijke sleutel is voor de stromen van levend water die dan door ons heen stromen.

 4. hoi Jan
  ik lees jou blog dagelijks ik vind hem mooi opgezet :stukje bijbel ,stukje eigen ervaring,lidje of spoken woord en daarna een aanmoediging om je actief op te stellen in je geloofsleven dat laatste is soms moeilijk ,vooral omdat het nieuw voor mij maar ik ga me er toch toe zetten ….dus jij bent mijn tabernakel

  vr gr peter

 5. Gisteren deelde ik het evangelie met een buurman, gewoon bij mijn tuinhek. Maar het besef dat de Heilige Geest mij gaf, dat ik een tabernakel van Jezus ben, gaf mij meer Rust😌

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email