Dag 32: Verlaat de gevangenis zonder te betalen

Handelingen 5:17-25

Marcus Aurelius, Romeins caesar en filosoof, zei eens: ‘We have to learn to be indifferent to what makes no difference…’ (we moeten leren om onverschillig te worden ten opzichte van dat wat geen werkelijk verschil kan maken). Ik vond dit een mooie uitspraak ten opzichte van wat ik zie van de houding van de apostelen in dit verhaal.

Wanneer je kijkt naar dit verhaal, dan kent het toch een ongelooflijk plot. De apostelen worden opgepakt en in de gevangenis gesmeten, maar in de nacht komt er een engel van God die de deur openmaakt en de discipelen naar buiten leidt. Wat een groot en gaaf verhaal, maar daarna wordt het helemaal opmerkelijk. De engel geeft de discipelen namelijk geen make over en een onderduikadres, maar hij geeft ze een opdracht.

‘Ga in de tempel staan en spreek tot het volk de woorden van het leven!’

Ik weet niet hoe het met jullie staat, maar ik zou toch eerst wel even denken aan de consequenties van de keuze die ik had. Mijn gedachten zouden uitgaan naar het feit dat ik nog wat langer in vrijheid zou willen rondlopen en wat ik nog met Ruth en de kids zou kunnen doen op het moment dat ik me terugtrek van de oververhitte situatie en iedereen even af zou kunnen koelen. De discipelen hadden Jezus echter horen zeggen: ‘Wees niet bang voor hen die wel het lichaam maar niet de ziel kunnen doden. Wees liever bang voor hem die in staat is én ziel én lichaam om te laten komen in de Gehenna.’ Zij hadden geleerd om onverschillig te worden ten opzichte van dat wat geen werkelijk verschil kan maken en in dit geval waren dat mensen.

De meest vrije mens is in het bezit van maar één Meester. Zij realiseerden zich dat als ze zich in angst terug zouden trekken van hun opdracht, dat het in feite niet uit zou maken of ze nu in de ketens van de gevangenis zouden zitten of dat ze buiten waren. Angst zou hun gevangenbewaarder zijn. Dus toen ze gehoor gaven aan de opdracht van de engel schudden ze de ketenen van zich af en deden ze waar ze voor geroepen waren. Hun leven lag in de handen van hun waren Meester. Het zwaarste dat hen zou kunnen gebeuren was dat ze het leven zouden verliezen. Dat moment zou toch wel eens gaan gebeuren, dus kozen ze voor de vrijheid in de korte tijd die hun gegeven was!

Als ik kijk in mijn eigen leven, dan kan het best wel eens gebeuren dat ik helemaal niet onverschillig ben ten opzichte van dingen die geen verschil kunnen maken. Soms kan ik angstig zijn voor van alles en nog wat; heb ik wel genoeg, doe ik wel genoeg, ben ik wel genoeg, wat zullen anderen wel niet van me vinden? Ik kan me dan in bezit laten nemen door mensen of dingen die eigenlijk helemaal geen recht op me hebben. Herken je dat?

Laten we dan een voorbeeld nemen aan deze mannen en leren om ons niet langer te laten leiden door onze angsten en het leven tegemoet te treden als vrije zoons en dochters!

Luister naar de liederen en vraag aan God of Hij je wil laten zien of er nog angsten in jouw leven zijn waar je mee te kampen hebt in je leven.

(Nederlands, let op: een aantekening bij dit prachtige lied; Je bent niet ‘onvoorwaardelijk aanvaard’, er is één voorwaarde: het geloof in het offer van Jezus dat voldoet voor jouw redding).

Vraag Hem of Hij de angsten waar je mee zit wil wegnemen of dat Hij iemand op je pad brengt waar jij je angsten mee kunt delen.

Ga eens in gesprek met mensen over de dingen waar hij of zij bezorgd over is, luister en probeer een wijs woord te spreken.

Let op!! Als je echt belemmerd wordt door angsten in je leven, neem dan contact op met je plaatselijke pastor of mail ons. We kunnen dan kijken of we je kunnen verbinden aan iemand in de buurt.

5 Responses

  1. Heel herkenbaar, hoor!?
    Vandaag ga ik met mijn zus naar o.a mijn oude lagere school, waar het niet altijd even leuk was😜

  2. als er iemand is die er tegenop ziet om te praten over wat hem/haar bezighoud stel ik mij beschikbaar! ik denk dat de meesten er zo over denken maar door dit uit te spreken maken wij de drempel misschien iets minder hoog

  3. Precies vannacht werd ik opeens overvallen door allerlei angsten uit het verleden. Ik dacht dat ze waren verdwenen, maar blijkbaar niet helemaal. Het is heel fijn om dan God door deze tekst heen te horen: ‘ Het geloof in het offer van Jezus dat voldoet voor jouw redding.’ Dankje!

  4. Een hele mooie boodschap! Ik lees ze zo en hobbel er een beetje achteraan in t leesschema, maar t is erg bemoedigend! Ik bid God om zijn Liefde voor de goede zaak, want ik geloof dat er in de Liefde (en het liefhebben) en in het geliefd weten geen ruimte meer is voor angst/zorgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email