Dag 34: The six million dollar man

Handelingen 6:1-6

In de jaren zeventig was er een serie die de ‘Six Million dollar man’ heette. Het gaat over Steve Austin. Steve is een astronaut die, na een ongeval, bijna overlijdt. De artsen kiezen er echter voor om hem als experiment te gebruiken voor cybernetics en vervangen vitale delen van zijn lichaam door robotica. Het experiment werkt en Steve wordt een soort van superheld die werkelijk alles kan; hij is enorm sterk, enorm snel en de kracht van zijn zintuigen is onmenselijk toegenomen. Het hele project kostte 6 miljoen dollar, vandaar de term ‘Six Million dollar man’.

Ik ga je vanmorgen iets vertellen: ‘jouw voorganger is geen ‘Six Million dollar man’! Natuurlijk weet je dit wel en weet de gemeente waar jij lid van bent dit ook wel, maar toch komt een voorganger vaak in een rol als dit terecht. De voorganger weet alles en de voorganger moet alles doen, of overal iets van vinden. Als de voorganger niet langs geweest is als ik ziek ben, dan is er niemand langs geweest en als mijn favoriete voorganger niet spreekt dan blijf ik maar een ochtendje thuis of stream ik wel een andere dienst.

In veel van de institutionele kerkmodellen van onze tijd is de voorganger een soort van peperkoekmannetje, waar iedereen een stukje van mag hebben. Het lijkt heel fijn, maar het nadeel is dat er vaak geen stukjes meer over zijn voor zijn gezin en dat de koek op een gegeven moment echt op is!

De apostelen zagen dit al aankomen toen ze zeiden: ‘We merken dat veel van onze tijd gaat zitten in het organiseren van de gezamenlijke maaltijden, maar dat is niet waar wij ten diepste toe geroepen zijn. Kunnen we geen mensen aanstellen die ons gaan helpen bij het praktische werk? Dan kunnen wij doen wat we moeten doen: bidden en verkondigen.’ Gelukkig was de gemeente het ermee eens en vonden ze 7 krachtige helpers, zodat de apostelen konden doen waar ze goed in waren.

Ik ben ervan overtuigd dat dit één van de belangrijkste sleutels is voor de effectiviteit van de kerk van toen, maar ook één van de redenen waarom de kerk in onze tijd soms niet effectief is.

De leider van ons missionair netwerk in Haarlem zei altijd tegen mij: ‘Jan, ik snap echt niet waarom de kerk hun beste mensen gebruikt voor dingen die anderen ook prima kunnen. Jullie worden opgesloten en gebruikt voor pastoraat, huisbezoeken, Bijbelstudies, vergaderingen, vergaderingen en vergaderingen. Dat terwijl er een wereld te winnen is!’ Ik vond het in dit tijd heel heftig dat hij dit soort dingen zei, maar ik merk in deze tijd dat ik het ermee eens ben.

De voorganger is niet de man die alles uit moet voeren. Hij is de man die primair geroepen is voor gebed en verkondiging (in de breedste zin van het woord). Moeten al die dingen in de kerk dan niet gebeuren? Jawel en zeker! Maar daarom wordt de gemeente ook een lichaam genoemd waar iedereen naar vermogen bijdraagt. Wat is de rol van de voorganger dan? Zorgen dat ieder lichaamsdeel weet wat het moet doen, dus inspireren, trainen en delegeren!

Welk lichaamsdeel ben jij en doe jij waartoe je geroepen bent?

Luister naar het volgende lied en neem de tijd om te bidden voor je voorganger en/of de leiders in de gemeente die jij bezoekt. Stel God de vraag waar Hij jou graag in willen gaan zetten in Zijn gemeente.

Bel je voorganger eens op met de vraag of hij/zij voldoende toekomt aan het gebed en de verkondiging, vraag hem/haar of hij/zij dingen zou willen doen waar hij/zij niet aan toekomt door het werk in de kerk.

  • Vraag hem of haar wat jij zou kunnen doen om zijn/haar taak lichter te maken.
  • Stimuleer je vrienden om een leuke waarderingsactie op touw te zetten voor de leiders van je gemeente. Oktober is tenslotte ‘Pastor appreciation month’. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email