Dag 39

Handelingen 8:4-8

‘Perhaps there is no more dangerous place for a Christian to be than in safety and comfort, detached from the suffering of others…’

                                                                       Shane Claiborn
(Er is misschien geen gevaarlijker plaats voor een christen dan op een plaats van veiligheid en comfort, losgeweekt van het lijden van anderen).

De laatste opdracht van Jezus was om te wachten totdat de Heilige Geest zou komen om ze te bekrachtigen. Ze zouden dan de kracht krijgen om te getuigen in Jeruzalem, dan naar Judea, dan naar Samaria en dan naar de rest van de wereld. De kracht kwam over de discipelen en de eerste gemeente ontstond. God wist echter dat wij als mens van nature geneigd zijn om veiligheid en comfort te zoeken en als we dat gevonden hebben, dan gaan we wortelen en komen niet meer in beweging.

Ons leven als discipelen van Jezus mag echter nooit gericht zijn op het innemen van één specifieke vaste plaats, maar we zijn bedoeld als heilige polderaars die steeds meer land winnen voor het koninkrijk in woeste omgevingen.

Ik kan me goed voorstellen dat de discipelen het wel even lekker vonden, na al die spanningen en vervolgingen. Even lekker samen gemeente zijn, gezond worden als gemeente, goed bekend komen te staan bij het volk. 5000 mensen, we gaan naar 5 diensten op een zondag in een geweldig gebouw.

We kunnen investeren in een paar toffe bands, gaan kinderwerkers trainen en we breiden onze vaste staf uit met een senior pastor, een organisatorische pastor, een jeugd/kind en ouderen pastor.
Evangelisatie wordt een optie die vooral door een bepaalde groep mensen (meestal een beetje vreemde snuiters) uitgevoerd wordt en zending wordt vooral een doel op de begroting. De bidstond wordt een avond waar je voor kunt kiezen, maar waar de meesten niet naar toe gaan.

Misschien had dit allemaal gekund, maar als dat gebeurt was dan had er nu geen kerk gestaan op de plaats waar jij iedere zondag naartoe gaat. God wist van dit risico en Saulus deed het werk voor Hem, want er staat dat hij de gemeente verwoestte. Was het echt de gemeente die hij verwoestte? Nee, natuurlijk niet!

Het enige dat hij verwoestte was het risico dat de kerk een ineffectieve plaats vol nette en geaccepteerde kerkmensen zou worden. De kerk is niet bedoeld als plaats van veiligheid en comfort, dus Saulus nam dat weg. En daardoor werden de christenen effectiever dan ooit tevoren. Ze werden uiteengeslagen en verspreid over het Romeinse rijk. Hierdoor nam de verkondiging van het evangelie een grote vlucht!

Eén van de mannen die op de vlucht sloegen voor Saulus was Filippus, hij verliet Jeruzalem om naar Samaria te gaan en daar ging hij het Koninkrijk verkondigen.

Ik zeg altijd: ‘Bijbels gezien gaan we niet naar de kerk, maar we zijn de kerk…’

Filippus was de kerk die niet, door wat voor geweld dan ook, omver te blazen was. En waar hij kwam werden mensen aangetrokken door zijn woorden en mensen werden genezen en bevrijd.

Wat zou er van jouw gemeente overblijven als er geen gebouw meer zou zijn? Wat zou jouw stad of jouw wijk ervan merken dat jouw kerk weg zou zijn?

Kijk deze twee filmpjes en laat je inspireren door deze mensen die geen gebouw nodig hebben om God te aanbidden.

Denk na over het houden van een alternatieve ‘dienst’ in jouw stad of wijk. En voer het uit!!!

Laat je ideeën horen aan anderen.

6 Responses

  1. Ik beleef de kerk inderdaad als een veilige plek. Een plek waar ik mezelf mag zijn, als deel van het lichaam van Christus. Een plek die me juist uit mijn comfort zone haalt, die me uitdaagd om te evangeliseren. Een plek waar ik God ontmoet. I love the church ❤️ we are the church!!

  2. Jan prachtig hoe je met de bijbel verklaart wat Paulus deed en het grote plaatje daarachter !!verder ben ik het ook eens met de stelling dat wij de kerk zijn en evangeliseren een prioriteit is als je christen bent en wij dus uit onze comfortzone moeten stappen om vissers van mensen te worden !

  3. Ugh, wat is ie weer geweldig. Wat een fantastisch mooie manier om te laten zien hoe de kerk wel bedoeld is. En dat je ook kerk kan zijn zonder gebouw. Heel mooi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email