Dag 4: Home is where the story begins

Handelingen 1:6-8

Wanneer Jezus bijna naar de hemel vertrekt, vragen Zijn volgelingen wanneer Hij het koningschap over Israël gaat herstellen. Ik weet niet hoe het met jullie staat, maar ik zou echt doodmoe worden van die gasten die de boodschap van Jezus nou nog niet doorhadden. Jezus reageert echter mild maar duidelijk: ‘Het is niet aan jullie om het tijdstip te weten wanneer het gaat gebeuren. Je krijgt niet de tijd, maar je krijgt de Heilige Geest.’

En de Heilige Geest gaat jullie helpen om het Koninkrijk van God te gaan bouwen op deze wereld. Je zult mijn getuigen zijn en je begint in Jeruzalem, dan ga je naar Judea, dan naar Samaria en dan naar de rest van de wereld.   

Beginnen in Jeruzalem betekent dat je thuis begint. Dat is een goede les voor ons. Wij zijn vaak geneigd om te spreken over het brengen van een grote verandering, een wereldwijde revolutie van liefde, een revival van het Koninkrijk, maar vergeten vaak dat bijna alle grote veranderingen begonnen zijn doordat mensen iets kleins veranderden voor langere tijd.

Romeinen 14:17 zegt dat het Koninkrijk een plaats is waar vrede, vreugde van de Geest en gerechtigheid heerst.

Als je op straat getuigt van Gods liefde, maar je gedraagt je thuis als heiden, dan snap je niet wat Jezus hier bedoelt.

Als je werkt voor vrede op je werk maar ’s avonds thuiskomt in een oorlogsgebied, dan heb je wellicht je prioriteiten verkeerd om.

Als je iedereen buitenshuis blij maakt, maar bij je gezinsleden hang je de boeman uit, dan heb je je prioriteiten verkeerd om.

En de start tegen onrecht start met het openstellen van je eigen huis voor mensen die het moeilijk hebben.

Je kunt de meeste impact maken op de plaats waar je het meeste invloed hebt, dus start met je Koninklijke werk op de plaats die jij thuis noemt.

Luister naar het lied en reflecteer op de vraag wat jouw directe omgeving merkt van het feit dat de Heilige Geest in jouw huis gekomen is. Wat merken jouw ouders/ echtgenoot/ kinderen/ familie/ vrienden/ collega’s/ mensen die je in jouw straat tegenkomt, van het feit dat jij een getuige van de Koning bent?

Ga eens biddend jouw straat op en vraag aan God of Hij je iemand wil laten zien voor wie je iets kunt betekenen.

6 Responses

 1. Wauw Jan dank je wel aan Vader die jou de gave heeft gegeven om ons op een praktische, rustige manier door Zijn Woord te leiden en ons handvaten te geven om Het ook in de praktijk uit te werken. En natuurlijk ook dank aan jou die,die gave voor ons wil inzetten.👍😉

  1. Bedankt voor de mooie woorden, Marina! Ik bid dat het veel in jouw leven en in de levens van de mensen om je heen mag uitwerken.

 2. Mooi Jan! Zo belangrijk inderdaad om thuis te beginnen. Grote predikers en bijbelonderwijzers getuigen helaas te vaak dat ze weinig tijd voor hun kinderen hebben gehad. Terwijl ze zo een vader nodig hadden.
  Ik moet ook denken aan het feit dat God je niet iets groots kan geven als je niet goed het kleine kon handelen.

  1. Zeker, dat heb ik zelf ook mogen merken. Het ‘kleine’ kunnen ook de kleintjes zijn waar we een tijdje naast mogen lopen, hè?

 3. Mooi Jan, ik ben er stil van. Toch snap ik de discipelen wel, zoveel vragen heb ik. Wanneer Heer? Misschien wordt Jezus wel moe van mij, dat ik het nog niet snap en zo weinig vertrouwen heb in de Aller Hoogste. Volhouden en loslaten is moeilijk, maar niemand heeft gezegd dat het makkelijk zou zijn. we zijn gezegend met de Trooster en ik zie uit naar een leven zonder pijn en verdriet.
  Ik ga de straat op en hoe fijn is het, dat biddend te doen.

  1. Gelukkig is onze Heer mild en geduldig, toch? Dat heeft hij ook met mij nodig ;-). Iedere keer bewijst Hij echter weer Zijn trouw en geeft Hij manna in de woestijn. Op naar de belofte, broer!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email