Dag 40: De Hans Klok van de eerste eeuw

Handelingen 7:9-25

Money doesn’t change people, it merely unmasks them’ (Geld verandert mensen niet, het ontmaskert ze alleen maar). Henry Ford.

De verzen die je net hebt gelezen vormen met elkaar weer zo’n heel gek verhaal, maar oh wat een wijze les zit erin verborgen.

Ik kan me nog herinneren dat we tijdens ons eerste jaar in de Bijlmer actief waren in de Amsterdamse Poort en dat we iemand weg moesten sturen die iedereen, met wie we over Jezus gesproken hadden, een flyer gaf van zijn eigen kerk. Zijn letterlijke reactie was: ‘Mijn kerk is hier het meest dichtbij en dit is normaal mijn plek. De mensen die jij aanspreekt zijn dus ook mijn mensen.’ Hij zag ons dus werkelijk als concurrenten en mensen die broodroof pleegden, verbazingwekkend!

Maar dat is wel wat hier ook gebeurt. Filippus daalt af naar Samaria en verkondigt daar het Koninkrijk en grote wonderen en tekenen gebeuren waar hij komt. Er was echter al eerder iemand in Samaria aangekomen die een erkend tovenaar was. Het zou kunnen zijn dat hij een werkelijke magiër was die gebruik maakte van duistere krachten, het zou ook kunnen zijn dat hij een illusionist was. Feit is dat hij zichzelf als iets groots zag en dat hij ook de erkenning kreeg van elke laag van de samenleving. Als Simon optrad dan liep heel Samaria uit voor de show. Ze noemden hem zelfs de ‘Grote Kracht Gods’. Business was booming voor Simon, de kassa rinkelde en de broekzak was dik van het geld…totdat de ware kracht Gods de stad bereikte. Simon kwam ook ‘tot bekering’ en liet zich dopen, maar we zien later in het verhaal dat de doop zich beperkte tot de buitenkant.

Toen Petrus en Johannes namelijk kwamen en mensen de handen oplegden, werd de ware aard van Simon zichtbaar. Hij wilde kopen wat niet te koop is, maar wat alleen maar door iemand met een hart vol overgave ontvangen kan worden. Hij wilde dat wat God om niet wil geven gebruiken om zichzelf er mee te verrijken en hierdoor de positie terugkrijgen die hij had als het idool van Samaria.

Overgegeven was Simon zeker, maar niet aan Jezus. Simons Heer was Mammon, die een Jezuskostuum had aangetrokken. Maar Petrus prikt er direct doorheen, want er staat (vers 23) dat hij vol ‘pikria’ zat en dat betekent een extreme vorm van kwaad.

Daarnaast bespeurde Petrus een enorme ongerechtigheid in Simon. De intenties van Simon werden zichtbaar en hierdoor kwam hij in de berouw-stand.

We weten niet goed hoe het verder met hem afgelopen is, maar volgens overleveringen werd hij de eerste die zich met de gnostiek (valse leer) bezig ging houden. Daarnaast werd het woord simonie van hem afgeleid en dat is geen compliment. Simonie is namelijk een woord voor het kopen van een geestelijke bediening.

Wat leren wij hiervan?

  • Er is geen geld op deze wereld dat ook maar iets wat van God komt kan kopen. Gods geschenken zijn gratis, maar niet goedkoop! Het kost je namelijk ook veel.
  • Gods zalving en Zijn genadegaven op jouw leven zijn niet bedoelt om jezelf mee te verrijken en ook niet om een positie door te krijgen. Dus…nee, geen leiders volgen die denken dat God ze een 4e privéjet wil geven en geen leiders volgen die de hoofdprijs vragen voor een event of een bijeenkomst.
  • Wanneer je dit soort intenties bij leiders signaleert, dan mogen we hen erop bevragen en het eventueel aan het licht brengen. Het is niet gemakkelijk om te confronteren, maar we moeten het doen voor henzelf en voor anderen.

Een goede vriend van mij huurt dit jaar de grote kerken van Nederland af en gaat op die manier de 12 provincies langs om met elkaar Gods aanwezigheid te proclameren en te vieren en dit doet hij met één van de beste worshipbands van Nederland. Het kost erg veel om dit event te bekostigen, maar weet je hoeveel de tickets kosten? Helemaal niets! En de avonden zijn allemaal ‘uitverkocht’. Hij wordt er niet rijker van, zijn positie staat allang vast als zoon van de Allerhoogste, maar er wordt land ingenomen voor het Koninkrijk!

Wat een voorbeeld in deze tijd, waar het in het Koninkrijk ook vaak gaat om geld en positie.

Zullen we dat voorbeeld maar overnemen? Meer weten hierover? www.prescence.nl

 

Onderzoek je hart terwijl je luistert naar de tekst uit dit lied (of dit lied in het Nederlands): zoek jij ook naar geld en positie? Zo ja, bekeer je hiervan en draai het om: zoek vooral naar mogelijkheden om geld te geven en positie te bouwen voor anderen.

Zoek iemand uit en ga in gesprek hierover met hem/haar.

 

2 Responses

  1. hoi jan
    ja dat is wel een van de moeilijkste dingen als je christen bent …om je je niet meer te conformeren naar de wereld en alles wat er in rondgaat en jezelf op sommige momenten op zij te zetten om anderen te helpen .ik ben er van overtuigd dat dat de (smalle)weg is die we alleen met Gods hulp kunnen bewandelen

    vr gr peter

  2. Heel erg om zulke intenties bij de leiders van God te ontdekken. leiders, vooral ‘ grote’ leiders hebben van Ons gebed nodig. Hoge bomen vangen veel wind.🌪️ En als iets aan het Licht komt 🕯️zouden Wij er iets aan moeten doen. Gods aanwezigheid 🔦van Zijn Gloryrijk Licht kan duisternis niet ver -dragen!!!!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email