Dag 44: Van hellehond tot herdershond…

Handelingen 9:1-8

Bijna niemand heeft gehoord van Edward Kemble.
Edward was de zondagschoolleider die te horen kreeg dat er een jongeman was die niet naar de kerk wilde komen, maar liever wilde werken in een schoenenwinkel om veel geld te verdienen.
Kemble kreeg het op zijn hart om de jongeman op te zoeken in de zaak. Toen de twee elkaar ontmoeten werd de jongeman zo diep geraakt dat er iemand alleen voor hem kwam, dat hij open kwam te staan voor het evangelie.
Toen Edward hem vertelde over de liefde van God brak zijn hart en gaf hij zijn leven aan Jezus.
De naam van deze jongeman? Dwight L. Moody! Daar hebben veel mensen wel van gehoord, want Moody was de grootste evangelist van de 19e eeuw.

Vele duizenden zijn door zijn evangelisatiecampagnes tot geloof gekomen en Moody Bible Institute en Moody Publishers zijn tot op de dag van vandaag monumenten die herinneren aan deze grote Godsman.

Het effect van zijn bediening is ongehoord groot geweest, want tijdens één van zijn campagnes kwam de evangelist Wilbur Chapman tot geloof. Op een van de meetings waar Chapman sprak kwam Billy Sunday tot bekering, die vervolgens Mordecai Ham tot de Heer leidde. En weet je wie tot geloof kwam tijdens een van Hams preken? Billy Graham! Miljoenen mensen zijn dus uiteindelijk tot geloof gekomen dankzij de bediening van D.L. Moody.

Of zou het toch toe te dichten mogen zijn aan een bewogen zondagschoolleider die de stap zette om zijn 99 achter zich te laten en te gaan voor dat ene schaapje in de schoenenwinkel?

Sommige mensen zijn geroepen om duizenden tot Jezus te brengen, anderen zullen tijdens hun leven misschien maar één iemand tot Hem leiden. Maar denk nooit te klein over jezelf: één bekeerling kan een ongelooflijk effect hebben voor het Koninkrijk (bid in dat verband ook voor Kanye West!).

Op de snelweg naar Damascus reed een auto met een noodgang zijn vernietiging tegemoet, maar de bestuurder werd gedwongen om het stuur uit handen te geven aan de Heer die hij achtervolgde.

Je zou maar in de knokploeg van Paulus hebben gezeten, met een visioen in je hart van christenen die je vanuit Damascus naar Jeruzalem zou gaan transporteren en ineens hoor je een stem die vanuit de hemel dondert: ‘Saul, Saul, waarom vervolg je mij?’ Het licht was zo fel dat hij drie dagen lang verblind was en hij was zo onder de indruk dat hij niet kon eten of drinken. Vergis je echter niet: dankzij de bekering van deze ene man kreeg de verkondiging van het evangelie een grandioze nieuwe boost!

Hij transformeerde van hellehond naar herdershond die hele kuddes schapen terugbracht bij de Goede Herder.

Iedere kerk die ergens in de wereld staat, van de Sacre Coeur tot en met het buurthuis waar jij misschien ieder zondag je dienst hebt, draagt het stempel van mannen zoals Paulus.

Oh ja, en ook Edward Kemble gaf les uit Paulus’ brieven!

Wanneer je het stuur van je leven nog niet uit handen hebt gegeven, dan is het nu een goed moment om dat te gaan doen.

God houdt van jou! Hij heeft Zijn Zoon naar deze wereld gezonden om jou naar huis te halen en heeft een groot plan voor deze wereld, waar jij een belangrijke rol in mag spelen. Misschien ben jij de nieuwe Moody of de nieuwe Edward Kemble, dat maakt niet zo heel veel uit. Maar geef Hem het stuur in handen en je zult op plaatsen komen waarvan je nooit had verwacht ooit te kunnen komen!

Ben je wel Zijn kind, loof en prijs hem dan dat hij jou getackeld heeft onderweg naar jouw Damascus!

  • Neem de tijd om te gaan bidden voor een invloedrijk persoon in jouw directe omgeving. Denk aan de postbode, de directeur van de basisschool van je kinderen of de voorzitter van de wijkraad. Vraag aan God om een mogelijkheid om met hem of haar over het evangelie te spreken.
  • Zoek eens een jongere op die niet meer in de kerk komt en breng tijd met hem of haar door.

2 Responses

  1. Waauw deze is echt super mooi, Jan! Ik heb mijn leven in Zijn handen gegeven en zal zien waar ik uit kom😍!

  2. Mijn Damascus, t kan zoveel meer zijn wat mij zo fanatiek maak dat ik zicht verlies om Wie t werkelijk draait.. Erkenning? Acceptatie? Of vul maar in.. Dankbaar dat God soms het stuur weer wil overnemen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email