Dag 59: Het ‘Oikos’ effect

Handelingen 10:43-48

Een van onze locatieleiders in Uganda heet Otim John. Otim is ook de stammennaam die ik gekregen heb en het betekent: ‘de zachtmoedige/barmhartige’. Deze naam past echt bij John; hij is, naast dat hij een van de meest knappe mannen is die ik ooit gezien heb, een van de meest zachtmoedige en barmhartige mensen die ik ken.

Toen hij hoorde dat hij uitgezocht was om staflid te worden bij Firm Foundation, liepen de tranen over zijn wangen van dankbaarheid. Het raakte hem diep dat iemand, die eigenlijk een toekomst tegemoet zou gaan als eenvoudige boer in een groot gezin, gezien werd en deze plek kreeg.

John is zachtmoedig als een lammetje, maar wanneer het gaat om de verkondiging van het evangelie bleek er een leeuw in te zitten. Toen hij meerdere mensen tot Jezus had gebracht, waaronder een paar Islamitische mensen, kreeg hij een ingeving. ‘Als dit op straat kan, dan moet dit thuis toch ook kunnen?’ Het resultaat was dat de rij in de kerk, waar John normaal alleen zat, nu vol zat met leden van zijn gezin: vader, moeder, broers en zussen waren allemaal tot Jezus geleid.

Tijdens de cursus ‘apologetiek’ (kuch), wat niet meer is dan een ander woord voor evangelisatie, leerden we over de kracht van het ‘Oikos effect’. We kregen namelijk statistieken te lezen van de manieren waarop mensen tot Jezus komen.

Een klein percentage komt tot geloof door films, een ander klein percentage komt tot geloof door muziek, iets meer komt tot geloof door campagnes en nog iets meer komt tot geloof door straatevangelisatie en kerkdiensten.

Maar het grootste gedeelte (ongeveer 70%) komt tot geloof door het ‘Oikos effect’. Oikos is een Grieks woord dat huis, familie, gezin, huishouden en landgoed kan betekenen. Met andere woorden: verreweg de meeste mensen komen tot geloof doordat hun moeder trouw uit de kinderbijbel en later de gewone bijbel voorgelezen heeft, dat vader het evangelie voorgeleefd heeft, dat opa met wijze woorden klaargestaan heeft en oma haar oude knietjes gebogen heeft om voor je te bidden. Het kan ook die broer of zus zijn die je bemoedigde of die vriend of die vriendin zijn die altijd voor je klaarstond op het moment dat je het nodig had.

Vergis je niet: de Oikos heeft verreweg het meeste effect voor wat betreft de verkondiging en daarin kun jij ook heel relevant zijn!

Petrus was uitgenodigd in zo’n Oikos en iedereen zal aanwezig geweest zijn: vader, moeder, kinderen, familie, vrienden, knechten, slaven, maar misschien ook ondergeschikte militairen. En dan staat er: ze hoorden allemaal het woord en de Heilige Geest viel op hen allen!

De Joodse mensen waren totaal verrast doordat dit gebeurde, Romeinen die massaal in tongen gingen spreken? Dat houd je toch niet voor mogelijk?

Niets zal onmogelijk zijn, zegt Jezus, nadat Hij verteld heeft dat je met het geloof met het formaat van een mosterdzaadje een berg kan verzetten. Hier werd een berg aan vooroordelen en religie opzijgezet, maar het topje was nog niet bereikt. Dat topje bereikte Petrus als eerste toen hij zei:  ‘Wie kan nu nog weigeren deze mensen met water te ​dopen, nu ze net als wij de ​heilige​ Geest​ hebben ontvangen?’

Het is alsof de dominee de zaal doorkijkt en vlak voor de voltrekking van het huwelijk vraagt: ‘Als er iemand is die bezwaar heeft tegen dit huwelijk, laat hem nu spreken of voor altijd zwijgen…’

Er was niemand die bezwaar aantekende, dus werd het verbond tussen de Vader en Zijn bijzondere nieuwe kinderen bekrachtigd.

Dit spetterfeest betekende zoveel meer dan alleen maar een gebeurtenis in één huis, dit was de deur naar de verkondiging van de rest van de wereld. Het hele rijk zal gaan horen van diezelfde Jezus en gaan schudden door de kracht van Zijn liefde!

Luister naar het volgende lied. (Of Nederlands)

Vandaag bidden we voor ons gezin:
– We bidden voor onze partner die Jezus nog niet kent of voor onze partner dat ze hun geloof mogen behouden.
– We bidden voor onze kinderen dat ze Jezus mogen blijven liefhebben of Hem opnieuw mogen gaan leren kennen.
– We bidden voor de rest van onze familie en vrienden, dat ze door ons Jezus mogen ontmoeten.

En ik spreek Gods heil en vrede uit over al jullie huizen in de machtige Naam van Jezus Christus! Dat jouw Oikos, Zijn huis mag zijn.

Ga eens een tijd van worship houden met jouw gezin/familie

4 Responses

  1. Mooi om te lezen dat ongeveer 70% tot geloof komt via degene waar je het dichtst bij leeft. Zelf heb ik het verlangen om de mensen in de avond van het leven met woord en daad bij te staan in een overwegend katholiek bejaardentehuis.
    Ik heb daar een vrouw ruim 7 jaar iedere week bezocht en de laatste maanden eten gegeven. Toen ik over het geloof begon, zei ze, wat je vertelt geloof ik niet. Toen de beslissing genomen ik blijf je bezoeken en als ik je niet met woorden kan raken dan met daden. Het viel haar op, je neemt veel tijd voor mij en komt precies altijd de kamer binnen als ik iemand nodig heb. Ik bad stil voor haar als ik haar eten gaf. Maandag wilde ik haar weer eten geven er werd me verteld, ze is overleden. Geschokt ging ik verder met mijn vrijwilligerswerk. Ging door me heen, heb ik genoeg gezegd tegen deze vrouw? Of moet je dat maar gewoon accepteren dat zij kiest en bij de ongeveer 30% behoort? Voor mij een worsteling wat ik vaker tegenkom.

  2. Dag Mattie, wat mooi dat je bent doorgegaan met deze vrouw te Dienen. Ze heeft de Liefde van Jezus in je daden gezien👀 Het gebed heeft wat gedaan, ook al zie je het niet altijd. En vlak voor iemand sterft kunnen ze soms zelf nog een keuze voor Jezus maken 🙂 Je betekent heel veel voor deze mensen, Mattie!
    Alleen een glimlach kan al voldoende zijn. Gods Genade is met jou 😘

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email