Dag 61: De held achter de schermen deel 3

Handelingen 11: 19-24

Als voorganger is de zondagochtend vaak niet bepaald ontspannen, in ieder geval niet bij mij in de kerk. Eerst moet je je jezelf op een fatsoenlijke manier proberen af te sluiten voor de schreeuwende, discussiërende, met gaten in de broek en tandpasta over de truien gesmeerde gezinsmassa. Als je je daarna, met een verpletterend schuldgevoel vanwege de wanhopige blik van je vrouw, in je auto geworpen hebt en met een noodgang (waardoor je heel gelukkig wordt dat de politie op zondagochtend nog niet zo heel scherp is) naar de kerk gesjeesd bent, word je opgewacht door de menigte die iets van jou verwacht.

Eerst de bidstond waar je (naast het feit dat het prachtig is om op die manier de zondag te beginnen) alle ellende van de week te horen krijgt, waardoor je denkt: nou, daar gaat mijn tijd voor straat, studie en Star Wars (of een andere ontspannende activiteit). Daarna moest ik rennen naar boven naar de kerkzaal voor de bidstond met de muziekgroep en naar de kerkenraadskamer voor de bidstond met de kerkenraad (hoeveel kun je bidden voor een dienst?).

Maar als ik dan na afloop van dat moment met een hoofd vol chaos en een gevoel van totale incompetentie op alle vlakken van mijn leven en bediening naar beneden liep, werd ik bijna altijd opgewacht door twee verschillende individuen.

De ene was een sociaal kwetsbare dame die me een knuffel gaf en me vol plezier vertelde hoe heerlijk ze het vond dat ze mij weer zag. Daarna vertelde ze me even iets over het feit dat ze geroeid had op zaterdag en dan was mijn standaardvraag of ze gewonnen had. Nadat ze me dan liefdevol de les had gelezen dat het bij roeien niet om winst of verlies gaat, maar dat het gewoon gezellig is, liet ze me meestal gaan.

Daarna ontmoette ik altijd een oudere Indische dame. En iedere keer als ik in de mist van de ochtenddrukte liep, leek het alsof zij het licht aanzette. ‘Oh Jan, wat vind ik het toch weer fijn om je te zien. Vergeet niet hoor, dat ik altijd voor je bid! Je preekt zo fijn en het gaat zo goed met de gemeente. Vandaag gaat het ook zo mooi worden en weet je waarom? De Here Jezus is zo lief, Jan! Vergeet niet te blijven geloven in opwekking hoor, Jan! Het gaat komen en jij zult het nog meemaken, hoor! We bidden dat vele, vele mensen tot Jezus zullen gaan komen.’

Het was een oud dametje, die bij de val van Nederlands-Indië is geweest en daar een ernstig trauma aan overgehouden heeft. Ze heeft Jezus leren kennen en heeft haar trauma’s met hem overwonnen en zij was de grootste held tijdens mijn bediening.

Waarom?  Wanneer zij de kerk binnenkwam zag ze niet de chaos van de ochtend, ze zag wat God had gedaan en ze verheugde zich. Daarna spoorde ze mij aan om standvastig en trouw te blijven aan dat wat God in mijn hart had gelegd.

Ze was voortreffelijk en diepgelovig en vervuld van de Heilige Geest…net als Barnabas.

En dat maakte haar mijn held achter de schermen!

Luister naar dit lied. (Of deze.)

Ik ervaar dat ik je vanochtend wat rust mag toebidden. Ieder moment van de dag kan zo hectisch zijn. Er kunnen zoveel verwachtingen van je zijn, waar je ook komt en wat voor rol je ook inneemt.

Je mag weten dat je geliefd bent, dat je gewild bent en dat je goed bent. Niet om wat je doet of vanwege je wijsheid of dat je ieder moment van de dag aanstaat of het juiste antwoord hebt.

Je bent geliefd, omdat Hij Liefde is. Je bent gewild, omdat Hij je aangenomen heeft en je bent goed omdat Hij goed is!

We werken zo vaak naar de rust toe, alsof rust een beloning is voor alles wat we gedaan hebben. Vergeet echter nooit dat rust geen beloning is, maar het startpunt van alles. Rust mag een feest zijn dat je samen met Hem mag vieren!

Dus…geen challenge vandaag. Blaas de wereld uit en adem het Koninkrijk in!

One Response

 1. Dag pastor Jan,
  Ik heb Rust nodig , dat klopt helemaal!!! Soms wil je helemaal niks meer en heb je het helemaal gehad.
  Ik heb soms de dagtekst gelezen, wel jouw tekst gelezen en niet alle challenges aangegaan.
  Maar zeker een kostbare Blogserie van Handelingen, hoor!? Want dat wil ik: Jezus Leven!!!!
  Wat een mooie liederen, dat heeft mij laten dansen in mijn kamer.
  Rust en Zegen dit weekend!!!! SYLVIA (-:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email