Dag 65: Klaar voor vertrek

Handelingen 12:3-11

Wanneer je echt gaat wandelen in afhankelijkheid van God, lijkt het soms wel zo onwerkelijk dat je in een Koninklijke droom wandelt.
Klopt het echt, dat we voor de vakantie geen open deur meer konden vinden in de Bijlmer voor onze Bijbelschool Rotsvast, maar na de vakantie met gejuich door een open poort in Haarlem werden ontvangen?
Is het werkelijk dat we in 4 maanden tijd al dezelfde effectiviteit voor het Koninkrijk bereikt hebben als dat we in een heel jaar in de Bijlmer hebben bereikt?
Zat er afgelopen week werkelijk één van de Haarlemse dames, waarvan mensen het misschien wel het minst verwacht hadden, in de plaatselijke tattooshop…en toen aan haar gevraagd werd wat ze op haar arm wilde laten tatoeëren klonk het: Jezus!!!

Petrus dacht ook dat hij in een Koninklijke droom terecht gekomen was.
Hij was opnieuw opgepakt en deze keer door Herodes. Herodes had natuurlijk gehoord van de ontsnapping van Petrus en Johannes, dus had de zaken wat grondiger aangepakt. Het doden van Petrus zou de aanleiding kunnen zijn tot de totale vernietiging van het moederschip van het Christendom, dus het zou hem niet gebeuren dat hij weer op vrije voeten zou komen.

Vier bewakers werden dus apart gezet voor dit werk. Petrus lag aan twee kettingen en voor elke ketting was een bewaker verantwoordelijk. De andere twee stonden voor de deur.

Kun je het je voorstellen? Dit was een onmogelijke situatie om uit te komen, de overmacht was veel te groot. Ik weet niet in wat voor situatie jij je op dit moment bevindt, of misschien wel eens in bevonden hebt. Ik weet wel dat ik ook wel eens momenten in mijn leven heb gehad waarvan ik gedacht heb dat het onmogelijk zou zijn om daar nog uit te komen. Misschien is het zonde, zijn het schulden, misschien is het een gezinssituatie, misschien is het ziekte of depressie, of heb je een droom voor je leven die onmogelijk haalbaar blijkt te zijn.

Het kan zo zijn dat je om je heen kijkt en bij jezelf zegt: ik wil graag opstaan en ik wil graag weg, maar die ketenen staan toch echt voor de realiteit die mijn leven op dit moment is…

Weet je, het mooie aan dit verhaal is dat Petrus vast gelegd werd tijdens het feest van de ongezuurde broden. Het feest van de ongezuurde broden is een feest waarin herdacht werd dat de mensen van het volk Israël snel even wat brood moesten maken, omdat God ze zou gaan verlossen uit een onmogelijke situatie.

Hoe zou het mogelijk zijn dat God dat nietige slavenvolk zou verlossen uit de hand van de meest machtig militaire leider van zijn tijd? Het bleek mogelijk te zijn, want met groot vertoon van Zijn glorie brak God de macht van alle Egyptische afgoden en van Farao. Hij brak de poort van de gevangenis waar het Joodse volk in gekluisterd zat en leidde ze met een vurige wolkkolom naar de vrijheid. Pascha was aangebroken, het feest van de vrijheid.

Ongeveer 10 jaar na het grootste Pasen ooit, waarbij Jezus stierf aan het kruis en weer opstond uit de dood, maakt Petrus in het klein mee wat het volk meemaakte. De menselijke realiteit werd tenietgedaan, God zond Zijn engel om Petrus te redden. Ketenen gleden van zijn ledematen af en de engel gaf dezelfde opdracht die Mozes ooit aan zijn volk moest geven: doe je gordel om, doe je sandalen aan en volg mij!

Petrus werd de gevangenis uitgeleid en de frisse bries van buiten schudde hem wakker; een droom die geen bedrog was!

Lieve broer en zus, in wat voor realiteit jij je ook bevindt. Weet dat God hier laat zien dat Hij de ketenen van de diepste gevangenis kan doorbreken. Wat onmogelijk is voor ons menselijk denken, kan voor Hem in een peulenschil opgelost zijn.

Soms haalt Hij ons uit situaties in ons leven die ons gevangen houden, soms blijft de situatie zoals hij is maar zorgt hij ervoor dat de situatie ons niet langer gevangen houdt.

Je denkt dat er geen verandering mogelijk is? Hoor de engel van de Heer dan ook tegen jou zeggen: ‘Maak je maar klaar voor vertrek, want vandaag wil ik een wonder doen!’

Terwijl je dit lied luistert wil ik je vragen om je hart te onderzoeken en God te vragen of er situaties zijn die jou kluisteren. Misschien zijn er dingen waarvan jij denkt: ‘daar zal ik nooit los van gaan komen…’

Vraag Hem dan om het onmogelijke mogelijk te gaan maken.

Ga hier eens met iemand over in gesprek en kijk of je hem of haar kunt helpen om die onmogelijke droom werkelijk te maken.

2 Responses

  1. Dag Pastor Jan, goed dat je weer terug bent met de blog😃 en dat je rust hebt genomen. Ik vraag mij af hoe je het toch doet het schrijven van de dagelijkse blog. Schrijf je écht zo vroeg in de morgen deze blog van vandaag?En wat een mooie liederen vind je er steeds weer bij. Je hoort de kettingen écht vallen ⛓️🆓🕊️👊 Dankjewel, Pastor Jan!!!

    1. Hoi Sylvia, dank voor je bemoedigende woorden. Ik probeer meestal een paar te schrijven, maar soms doe ik er een per dag. Nooit in de ochtend hoor, dat zou wat te vroeg voor me zijn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email