Dag 67: De gruwel van het verleden

Handelingen 12: 18-19

Een goede vriend van mij is psycholoog en heeft wel eens tegen mij gezegd: ‘Jan, met jouw achtergrond zijn er maar twee wegen te bedenken, of je wordt een psychopaat of je wordt een held…’ Ik denk dat ik hard op weg was naar het eerste, maar dankzij Jezus ben ik het tweede mogen worden. Hij is de held die steeds meer zichtbaar in mij aan het worden is.

Stel je nou eens voor dat je grootvader eerst je vader verbant en daarna vermoordt op verdenking van een samenzwering. Daarna verdrinkt je opa alle pasgeborenen in de tijd van Jezus en word je naar Rome gestuurd om nieuwe vrienden te gaan maken. Wat waren de namen van die nieuwe vrienden? Caligula en Claudius! De jongens die zouden gaan veranderen in twee van de meest beestachtige Caesars die er geweest zijn in de geschiedenis. Ze zullen vast een goede invloed gehad hebben op Agrippa (want daar hebben we het over), not!

Hij is waarschijnlijk zelfs nog met Caligula op veldtocht geweest tegen de Germanen en ze zeggen dat hij zelfs in Nederland is geweest. Daarna bracht hij ook nog even tijd door met zijn familielid Herodes Antipas, die eerst Johannes de doper laat vermoorden en daarna een schijnproces tegen Jezus zelf voert.

Hij zou vast geboren zijn als een lieve en prachtige baby, maar na deze jeugd bleef het maniakale schepsel over die wij kennen als Herodes Agrippa. Herodes regeerde door angst en terreur te gebruiken als middelen om mensen gehoorzaamheid af te dwingen en was dus ook not amused, toen de soldaten kwamen om te vertellen wat er was gebeurd.

Er staat dat het wonder voor een grote opschudding had gezorgd onder de soldaten van Herodes. De vraag die ik heb is of ze reageerden met vrees voor God of dat ze angstig waren voor de reactie van Herodes.

De angst bleek terecht te zijn, want toen Herodes het hoorde liet hij de bewakers zonder enige vorm van proces terechtstellen. Herodes was duidelijk iemand die de gruwel van het verleden niet heeft kunnen overwinnen en zich liet leiden door de echo’s van vroeger.

Natuurlijk hebben jullie niet iets vergelijkbaars meegemaakt. Ik zou je wel willen meegeven dat als je de dingen, die jij in het verleden hebt moeten meemaken, ruimte blijft geven in je ziel er nooit de held uit zal komen die God in je gelegd heeft.

God heeft jouw leven zo ingericht, dat er altijd een kans komt om de vernieuwende kracht van de opgestane Jezus de ruimte te geven om werkelijk herstel te brengen. Zelfs voor Agrippa was die mogelijkheid er. Hij heeft Jezus waarschijnlijk gezien, en sowieso de kans gehad om met mannen als Jakobus, Petrus en meer van de discipelen te spreken.

Hij heeft gekozen waarin het verleden bleef overheersen en jij? Kies jij vandaag voor de weg van een goede toekomst?

Vandaag drie keuzes in liederen:

Luister biddend naar de liederen en vraag God of Hij je wil laten volstromen met de vernieuwende kracht van de opgestane Jezus. Als er nog dingen uit het verleden de voorrang vragen in je denken, vraag Hem dan om je daarop te wijzen en ze te verwijderen.

Kies voor de juiste Weg, voor de Waarheid en voor het Leven!

Maak een lekkere wandeling door de natuur met God en laat Hem jouw ziel verzorgen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email