Dag 70: Je bent jezelf niet als je trek hebt…

Handelingen 13:1-3

Bijna iedereen kent die grappige reclame van Snickers wel waarbij iemand echt totaal iemand anders is, zich helemaal verliest in gemopper en boosheid en dan van zijn vrienden een Snickers krijgt. Op het moment dat hij die Snickers krijgt, komt hij tot rust en verandert hij in zichzelf. De reclame sluit dan altijd af met de slogan: ‘Je bent jezelf niet als je trek hebt…’

Ik moet zeggen dat ik me hier wel in herken, zeker wanneer ik besloten heb om een periode van vasten te houden. In eerste instantie word ik altijd erg chagrijnig, maar na een tijdje gaat mijn lichaam eraan wennen en komt er veel meer ruimte voor de geest.

Het is mijn mening dat dit ook de voornaamste reden is voor vasten: door het vasten ben je jezelf niet, het ontgift je lichaam, je focus wordt heel anders en daardoor komt er veel meer ruimte voor God.

Door alle tijden heen en in iedere religie komt vasten voor en allemaal doen ze het voor een andere reden; sommige religies zien het als een vorm van boetedoening, anderen stellen het als voorwaarde om in de eeuwigheid te komen, sommige doen het om volledig los te komen van het aardse en we zien ook in de Bijbel dat men vasten gebruikt om Gods wil te beïnvloeden (Ezra 8:23).

Mike Bickle zegt het volgende over het vasten: ‘Wanneer mensen bidden en vasten, dan ontstaat er een toename van de activiteit van de Heilige Geest. Dat is gewoon een feit!’

Hier ben ik het 100% mee eens en dat is ook de voornaamste reden dat ik vast. Het gerommel in mijn maag, veroorzaakt een echo in mijn hart en daardoor krijg ik honger naar God! Ik wil nog meer intimiteit met Jezus beleven en nog meer één met Hem worden, zodat ik Zijn wil nog beter mag leren kennen en de juiste keuzes kan maken.

Ik ben mezelf niet als ik trek heb, maar ik hoop dat ik daardoor meer van God kan toelaten in mijn leven.

In de gemeente van Antiochië kwam een nogal kleurrijk gezelschap samen. Je had onze held achter de schermen (hoe heet hij ook alweer?), Simeon die waarschijnlijk niet voor niets de naam ‘Niger’ had gekregen (zie je, ook de vroege kerk was al multicultureel en deed niet aan rassenscheiding!!!!), Lucius en Manaën die samen met Herodes (jawel!) opgegroeid was. Onze vriend Saulus completeerde het rijtje.

Ook zij deden veel aan bidden en vasten en terwijl ze tijd met God hadden, sprak de Heilige Geest tot ze en gaf ze de opdracht om Saulus en Barnabas uit te zenden voor het apostolische werk van rondreizende predikers en gemeentebouwers.

Daarna gingen ze door met bidden en vasten, alsof hun harten een soort van telefoons waren waarvan de wifiverbinding nog niet zuiver genoeg was om alle hemelse berichten goed te kunnen ontvangen.

Toen de app uit het hemelse paleis goed doorgekomen was, legden ze de mannen de handen op en zonden ze uit.

Het is soms goed om impulsief beslissingen te nemen, maar met echt grote beslissingen zoals deze is het heel verstandig om te bidden en te vasten en zeker te weten dat het goed is wat je doet.

Je kunt op verschillende manieren vasten; je kunt niet of soberder eten, je kunt een periode stoppen met televisie kijken, je telefoon voor een periode wegleggen of een social media stop inlassen. De Bijbel heeft ook een hele mooie methode in Jesaja 58; het beste vasten is om je eten gewoon weg te geven aan de armen (win-win)! Het maakt niet uit hoe je het doet, maar het resultaat zal er echt zijn!

Jentenzen Franklin zegt: ‘Vasten bereid je voor op een nieuwe zalving…’ Ga het doen en je zult merken dat het waar is!

Neem tijdens het luisteren van het volgende lied (of dit lied in het Nederlands) ruim de tijd om lekker bij de Heer te zijn en geef Hem de gelegenheid om in je te werken.

Pak je agenda en blok een paar dagen achter elkaar die je gaat gebruiken om te vasten. Wanneer je gewend bent om te vasten, dan weet je goed waar je aan begint. Ben je het niet gewend, zou ik je willen vragen om jezelf niet gelijk te overvragen. Je zult het vanzelf uit gaan bouwen want het ‘smaakt’ naar meer!

 

2 Responses

  1. Ik en anderen van de kerk zijn deze dagen net aan het vasten. 🙂 Het kan zeker geweldig zijn. Ik heb in het verleden vervelende ervaringen gehad met vasten. Ik deed het het niet op een goede manier. Het was meer hongerstaken. Vasten vond ik écht vreselijk.
    “Help God als u wilt dat ik ga vasten, ik vind het vreselijk leer mij om te vasten, want í k kan het niet!.” Tijdens evangelisatie akties ervoer ik altijd veel strijd, ik leed er teveel onder.
    Een broeder vertelde mij dat het goed was om te vasten voordat ik een evangelisatieaktie meedeed. Dan ervaar ik de Overwinning en heb ik niet teveel last van de strijd. Ik besloot de dag voor de volgende evangelisatieaktie te vasten. En weet je wat God deed? Direct begon God te spreken tijdens het bidden. Wow!!! Dat bemoedigde mij om vaker tegaan vasten én bidden…….

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email