Dag 71: ‘Go’ means a change of location

Handelingen 13:4-5

Nu ik op een bepaalde leeftijd gekomen ben, kom ik steeds meer tot de conclusie dat goede dingen tijd kosten en dat je het dus ook gewoon moet prioriteren in je agenda.

Ik doe de laatste tijd best wel weer veel aan sport en ben op het punt gekomen dat ik er ook weer van kan genieten. Omdat ik vaak gestart ben met sporten en even zo vaak weer gestopt ben, weet ik dat die eerste aanloopfase de meeste discipline vraagt. Een van de redenen dat ik gestopt ben ligt in het feit dat mijn werk zeer onregelmatig is en dat er vaak niet zo heel veel tijd op de dag overblijft. Zeker niet om dat te doen wat ik eigenlijk gewoon het leukst vind…namelijk wandelen of hiken. De laatste tijd is dat dus echter anders, want ik ga regelmatig met een vriend (of iemand die ik mag coachen) een stevige wandeling maken. Ik weet niet hoeveel kilometers ik in mijn leven wel niet gelopen heb, maar ik denk dat een stappenteller op tilt zou slaan bij de hoeveelheid van Paulus.

Er is een wetenschapper geweest die Paulus zijn reizen geanalyseerd heeft en tot de gigantische som van rond de 7800 kilometer over land en 9000 kilometer over zee gekomen is. Geven het feit dat je nog geen auto’s, vliegtuigen, scooters of OV had, zou ik niet de pedicure van Paulus willen zijn. Die zal vast geen poezelige voetjes gehad hebben! Maar ja, pijn aan de voeten of niet. Ze droegen de sandalen van bereidheid voor de verkondiging van het evangelie en de Heilige Geest drong ze om te gaan.

De eerste reis was waarschijnlijk maar 16 kilometer, want het ging van Antiochië naar Seleucië, maar daarna ging het per boot naar Cyprus.

Jezus zegt bij de Grote Opdracht om uit te gaan en alle volken tot Zijn discipelen te maken. Later geeft Hij de discipelen een plan van aanpak om te beginnen in Jeruzalem, dan naar Judea, Samaria en daarna te gaan naar de rest van de wereld.

In ieder van deze opdracht zit een overeenkomst; Jezus vraagt om dat wat bekend en veilig is achter je te laten en te gaan naar plaatsen waar Hij je zendt. Eigenlijk is het volgen van Jezus een uitdaging om stapsgewijs steeds verder af te komen van dat waar jij de controle over denkt te hebben en dat wat heerschappij over jou denkt te kunnen hebben.

Loren Cunningham (stichter van Youth With a Mission) heeft ooit een preek geschreven die getiteld is: ‘Go means a change of location…’ Hierin benadrukt hij de kracht en de voordelen van het uitzenden van mensen naar andere plaatsen.

Ik heb zelf ook gemerkt hoe goed en effectief het is om juist dat aspect heel serieus te nemen. Het is goed om trouw te zijn aan het huis dat God jou gegeven heeft, het is ook goed om trouw te zijn aan het land waar God jou geplaatst heeft.

Ruth en ik merken hoeveel we mogen leren van Gods liefde en trouw, maar ook van andere culturen, op het moment dat we op reis zijn. Daarbij merken we dat de boodschap die God ons gegeven heeft en dat hier in Nederland als redelijk normaal gezien wordt, zoveel aan kracht wint wanneer we ergens zijn waar mensen daar volledig mee onbekend zijn.

Ik ken de situatie niet waar jij inzit en of het mogelijk voor je is, maar ik zou je willen uitdagen om een keer een missietrip te doen naar een ander land in de wereld. Dat kan heel dichtbij zijn (bijv. België of Duitsland), maar je kunt jezelf ook uitdagen om een grotere stap te zetten.

Geloof me dat je echt verandert terug zult keren (als je al terugkeert 😉).

Bid tot God tijdens het beluisteren van het volgende lied (of dit lied in het Nederlands), en vraag Hem of Hij een plaats op je hart wil leggen waar Hij je naartoe zenden wil. Spreek dan met jezelf een tijdspad af wanneer je dit wilt gaan bereiken.

Wellicht kun je met vrienden afspreken om samen te gaan of zelfs met een groep vanuit de gemeente.

Wanneer jouw levenssituatie het niet toelaat om nog te gaan, is het voor jou misschien mogelijk om bij te dragen aan een trip voor een ander.

Go!

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email