Dag 74: Blindemannetje spelen

Handelingen 9b-12

In het leger heb ik geleerd om heel snel en krachtig te schakelen op het moment dat er iets niet goed dreigt te gaan. Het was gebeurde namelijk regelmatig dat ik, tijdens een oefensituatie, de ‘vijand’ tegenkwam. Ik moest dan heel snel voor mijn groep kiezen of het verstandiger was om ons te verstoppen, ons terug te trekken of dat we de vijand uit moesten schakelen.

Deze eigenschap heb ik meegenomen in mijn bediening binnen het leger van de Heer, waar ik net zo goed verantwoordelijk ben voor het onderscheiden van de intenties van iemand die binnenkomt en daar soms ook actie op moet ondernemen.

Het kwam in de gemeente af en toe voor dat ik in moest grijpen, maar op straat komt het natuurlijk nog veel meer voor. Soms zeiden mensen wel eens tegen me: ‘tjonge Jan, wat bijzonder dat je zo voor je gemeente staat dat je iemand, die slechte bedoelingen heeft, gewoon de deur wijst.’ Mijn antwoord was dan altijd: ‘De Heer heeft mij aangesteld als herder van deze gemeente en het is een slechte herder die wolven tussen zijn kudde laat!’

Mocht je een gemeente of een organisatie leiden, wil ik je echt vragen om hier een voorbeeld aan te nemen. Er zijn zoveel goede kerken of bedieningen kapotgegaan doordat de leider iets waarnam, maar niet kordaat ingreep. Probeer altijd eerst draagvlak te creëren bij de andere leiders, maar wacht niet te lang!

Het is niet alleen maar zo in het leiderschap dat je soms krachtig in moet grijpen en verkeerde invloed moet verwijderen. Ook in je persoonlijke leven kunnen mensen zijn die een verkeerde intentie hebben en jou niet brengen op de plaats waar God je hebben wil. Je kunt vrienden hebben die te veel drinken en je hierin meenemen, vrienden die horrorfilms kijken en jou uitnodigen om gezellig mee te doen of misschien heb je een vriend of vriendin die je vraagt om seksuele grenzen over te gaan waar je niet overheen moet en wilt gaan.

Ik vind dit verhaal echt een prachtig verhaal over de kracht van de gave van onderscheiding en hoe Paulus de kennis die hij krijgt van God gelijk koppelt aan een daad. Het is mijn mening dat deze kennis (en de daad die erop volgt) ervoor zorgt dat Paulus en Barnabas deze situatie overleven, maar niet alleen maar dat; ook Sergius Paulus komt tot geloof vanwege het wonder dat gebeurt.

Elymas verzet zich tegen Paulus en Barnabas, en probeert ook de gouverneur tegen hen op te zetten. Paulus ziet echter de geest die in de schaduwen aan de touwtjes trekt bij de tovenaar en hij brengt hem aan het licht. ‘Je bent een misleider, je bent een onheilsbrenger, je bent een kind van de duivel, je bent een vijand van gerechtigheid en iemand die krom maakt wat recht is!’ Ik kan me voorstellen dat de magiër met stomheid geslagen was, maar dat was nog niet voldoende!

God vertroebelde zijn blik en liet hem blindemannetje spelen, zodat de wereld om hem heen er net zo uitzag als de kleur van zijn hart: duister! Dankzij deze duisternis werd het echter licht in het hart van Sergius en hij werd een kind van de Vader.

Luister naar het volgende lied. Dank de Heer dat Hij jou op het oog heeft en dat Hij de eerste is die recht op jou heeft. Je bent geroepen om God te behagen, niet om mensen te pleasen.

Vandaag heb ik het op mijn hart om tegen jou te zeggen dat je kritisch mag kijken naar de invloed die bepaalde mensen op jouw leven hebben.

Zeker tegen de (jonge) dames in de groep met lezers zou ik willen zeggen dat het prima is om je grenzen aan te geven en niet akkoord te gaan, wanneer een (jonge) man jou tot daden dwingt die niet overeenkomen met dat waar jij in gelooft.

Probeer de liefde tot God boven iedere andere liefdes te eren, ook al kost het je de relatie met deze persoon. Zie erop toe dat niemand je misleid tot daden die je bij God weghouden. Blijf staan waar je in gelooft, laat niemand je misleiden. Recht is recht en krom is krom.

One Response

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email