Dag 77: Jaloezie in de kerk

Handelingen 13:42-45

Toen ik nog studeerde aan Azusa (theologische hogeschool van de Pinkstergemeente) had ik het voorrecht om stage te lopen bij Herman Haan (als je hem niet kent, dan moet je hem maar even googelen). Herman had de opdracht gekregen om het voorwerk te doen voor de stichting van een nieuwe Pinkstergemeente in Barneveld en ik zou het veldwerk voor hem gaan doen. Het veldwerk hield in dat ik (onder andere) demografisch onderzoek zou gaan doen, een keuze zou gaan maken voor een gemeentemodel en ik zou ook een evangelisatie en enquête dag gaan organiseren.

Ik organiseerde die dag en ik kreeg ondersteuning van een groep studenten van Vorming en Actie en bij die groep was een unieke jongeman actief. Hij kon geweldig contacten met mensen op straat maken, sprak heel natuurlijk over het evangelie en ik ervoer dat hij heel krachtig in de Geest was. Natuurlijk zou ik tegen jullie willen zeggen dat ik hem een waardevolle aanvulling vond en dat ik blij was dat hij erbij was, maar niets was echter minder waar; ik was namelijk stik-jaloers.

Waarom was ik jaloers? Omdat ik mezelf met hem vergeleek en de vergelijking viel (op dat moment en in dat specifieke veld) helaas niet in mijn voordeel uit. Oh, je wilt natuurlijk graag weten hoe die jongeman heette? Nou, euh…David de Vos (tja).

De tien geboden vertellen ons dat we niet jaloers moeten zijn en het is natuurlijk ook ontzettend kansloos om een zoon of dochter van de Allerhoogste te zijn en jaloers te zijn op een ander.

Het kan wel kansloos zijn, maar toch zie en hoor ik het heel veel om me heen. Het is een aandoening die ik JCS ben gaan noemen: het Jaloerse Christen Syndroom.

Wat is de oorzaak van dit syndroom? Een onvolwassen/verweesde identiteit die zijn of haar waarde niet uit het juiste/DE juiste weet te halen.

Gevolg van dit syndroom?

 • Je gaat jezelf vergelijken met anderen en het resultaat is dat er altijd mensen zullen zijn die beter zijn, dan jij.
 • Je bent ontevreden en ondankbaar voor de persoon die jij mag zijn of de dingen die jij mee mag maken.
 • Je misgunt de ander de zegen die jij had willen ontvangen.

Hoe uit zich dit syndroom?

 • Roddel: jaloerse mensen zullen op kleine kwetsbaarheden letten en dit uitvergroten bij anderen. Zo van: ja, het was een fantastische preek maar heb je zijn schoenen gezien?
 • Opschepperij: jaloerse mensen zullen altijd opscheppen over hun eigen prestaties ten opzichte van anderen.
 • Competitief: jaloerse mensen zullen altijd beter willen zijn dan de ander en dit ook aan iedereen willen laten weten.

Vergis je niet! Jaloezie lijkt in de basis misschien niet zo heel erg te zijn, maar het was de oorzaak van de val van Satan, het veroorzaakte de eerste moord in de Bijbel en hier zorgde het ervoor dat mensen (die als eerste geraakt waren door de woorden van Paulus en Barnabas) tegen hen opstonden.

De boodschap van de beide mannen was zo krachtig dat ze nogmaals teruggevraagd werden in de synagoge, daarna kregen ze een grote schare met fans van Joden en ook proselieten. Bij de volgende dienst liep werkelijk de hele stad uit en dat was nog meer dan er op zondag in Mozaïek komen!

In plaats van het feit dat de Joden dankbaar waren voor het feit dat er zoveel mensen toegevoegd zouden gaan worden tot het volk van God, nam jaloezie de overhand en ze stonden tegen beide mannen op en belasterden ze.

Lieve mensen, als je bij jezelf een jaloerse geest bemerkt blijf er dan niet mee zitten. Jaloezie is in de basis slecht, maar aan de andere kant is het ook een goede graadmeter voor de vraag hoe het met jouw identiteit in Christus gesteld is.

Je hoeft jezelf niet met anderen te vergelijken, dat heeft werkelijk geen enkele waarde. Je kunt namelijk niet de ander zijn, want daar is er maar één van. Het mooie daarvan is ook dat er maar één van jou is en God heeft jou zo bedoelt. Het is niet jouw levensopdracht om de ander te worden, maar het is jouw opdracht om de beste ‘jij’ te worden die je kunt zijn.

Wat zijn goede medicijnen tegen JCS? Buiten het feit dat je meer op Jezus mag gaan lijken zijn het de volgende vijf:

 • Wees gul met de lof uitingen voor anderen.
 • Omring jezelf met mensen die beter zijn dan jij.
 • Wees dankbaar voor wie je wel bent, in plaats van klagen over wie je niet bent.
 • Leer van de ander in plaats van dat je jezelf vergelijkt.
 • Wees eerlijk over jezelf tegen anderen en tegenover God.

De komende vijf dagen zal ik verder ingaan op deze vijf medicijnen.

Luister naar het volgende lied (of dit lied in het Nederlands). 

Neem de tijd om te bidden en te reflecteren op wat je net gelezen hebt. Ontdek jij ook wat van die JCS in je hart? Veroordeel jezelf dan niet, maar ga op zoek naar de oorzaak erachter.

God wil je vandaag uitdagen om nieuwe stappen te gaan zetten in heling en ontwikkeling van je identiteit. Hij houdt van jou, Hij wil jou en niet een kopie van een ander!

Schrijf vijf dingen op die uniek zijn aan jezelf en dank God daarvoor!

4 Responses

 1. Jan dankjewel voor je openheid en de mooie koppelingen die je in elke blog maakt. Ik zie elke dag uit om je blog te lezen en het als leidraad voor de dag mee te nemen. Je neemt ons elke keer mee op reis in dat prachtige boek de bijbel!

 2. Toch wel heerlijk Jan hoe jij de gave hebt gekregen om alles onder woorden te brengen. SUPER👍👍
  En ja jaloezie, ik denk dat we er allemaal wel eens last van hebben. Ik vroeger heel erg en zoals je schrijft. ” Wees gul met de lofuitingen aan anderen. Maar wat zeker ook belangrijk is en (ik denk dat daar ook het begin was, een kentering is gekomen in mijn denken) Aanvaard en zeg ook dank je wel, als anderen lof over jou uitspreken en wuif het niet weg als zijnde onbelangrijk. Aan alle bloglezers geweldig dat jullie Jan zijn blog lezen en samen willen op weg gaan om Het Koninkrijk van God uit te dragen zolang het nog kan. Een gezegende dag.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email