Dag 79: Laat mij je vrienden zien en ik zal jou je toekomst laten zien…

Spreuken 13:20

Vroeger las mijn oma altijd de Libelle en de Margriet. Het zullen vast magazines zijn vol met relevante informatie, maar persoonlijk vond ik ze vreselijk. Het enige dat ik echt superleuk vond waren de strips van Jan, Jans en de kinderen en Ukkie.

Deze strips stonden altijd op de laatste pagina’s en op die laatste pagina’s stonden ook altijd de horoscopen. Voordat ik christen werd vond ik het altijd hilarisch om ze te lezen en ik vond het altijd grappig om mensen, die bijgelovig waren, bang te maken door te vertellen wat ze die week mee zouden gaan maken. Nu weet ik dat horoscopen vaak lariekoek zijn, maar wel gevaarlijke lariekoek op het moment dat je erin gaat geloven en je leven ernaar in gaat inrichten. Er is namelijk maar één die de toekomst weet en dat is God zelf, want Hij staat boven dimensies als tijd en ruimte. Je kunt echter wel wijsheid opdoen door de ervaringen vanuit de historie.

Een van die wijsheden is dat het bewezen is, dat wij een gemiddelde zullen zijn van de mensen die de meeste invloed in ons leven hebben. Wanneer we een lijstje zouden maken met onze 5 beste vrienden of mensen met wie we het meeste omgaan, dan zullen we merken dat we op hen gaan lijken. 

Het is een feit dat wanneer deze 5 mensen zullen roken, alcohol drinken, stappen, horror- of seksfilms zullen kijken, dat jij ook geneigd zult zijn om dat te doen. Maar ook de andere kant is waar; als jouw 5 beste vrienden sporten, goed studeren, naar de kerk gaan en willen leven zoals Jezus leefde, dan zul jij ook geneigd zijn om dat te gaan doen.

Aan de ene kant kun je het misschien vreemd vinden om je vrienden bewust uit te zoeken op hun kwaliteiten, aan de andere kant is het misschien wel het meest belangrijke dat je kunt doen. Dit is namelijk het tweede medicijn tegen JCS. ‘Wie met wijzen omgaat, wordt zelf wijs, wie met dwazen omgaat is er ellendig aan toe.’ 

Laat mij je vrienden zien ik zal jou je toekomst laten zien. Als jij omgaat met mensen die bitter zijn, die altijd lopen te klagen over anderen en over de kerk, mensen die jaloers zijn en jou daarin beïnvloeden, dan is het goed om ze daarop aan te spreken. Als ze echter niet luisteren, dan is het misschien wijs om met ze te breken.

Leiderschap begint met leiding nemen over je eigen leven en over je eigen ontwikkeling. Ik zie heel veel leiders die zich alleen maar omringen met mensen die goedkeuren wat ze doen en ze geen strobreed in de weg leggen bij de keuzes die ze maken (zogeheten ‘jaknikkers’). Heel veel van die leiders zie ik de meest vreemde keuzes maken en uiteindelijk stranden. Dit is de reden dat ik heb gekozen om me te omringen met vrienden en leiders die een leven en een karakter laten zien waar ik naar verlang.

Ik omring mij met goede vaders, met voorgangers en leiders met open en kwetsbare karakters, wijze mannen en vrouwen Gods, christenen die weten wat het is om afhankelijk van God te zijn en hun leven zouden geven voor de ontwikkeling van het Koninkrijk. Dat is namelijk wie ik ben, maar ook wie ik nog veel meer wil worden.

En jij, hoe gaat dat met jou? Waar verlang jij naar in het leven? Wat is het doel van jouw bestaan? Het lijkt misschien een doel die moeilijk te behalen is, maar je bent wellicht maar een paar vrienden verwijdert van dat doel!

Luister naar het volgende lied (of dit Nederlandstalige lied).

Neem de tijd om God te danken voor Zijn vriendschap die zo zichtbaar werd doordat Hij Zijn Zoon naar deze wereld stuurde, neem de tijd om even te genieten van die vriendschap.

Neem de tijd om een lijstje te maken met de vijf mensen die het meest invloed hebben in je leven. Denk aan het doel van je leven en stel jezelf de vraag of deze mensen je verder gaan brengen of je daar juist vanaf houden.

Maak een keuze om mensen te gaan vinden die je verder brengen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email