Dag 80

‘How blessed is God! And what a blessing he is! He’s the Father of our Master, Jesus Christ, and takes us to the high places of blessing in him. Long before he laid down earth’s foundations, he had us in mind, had settled on us as the focus of his love, to be made whole and holy by his love. Long, long ago he decided to adopt us into his family through Jesus Christ. (What pleasure he took in planning this!) He wanted us to enter into the celebration of his lavish gift-giving by the hand of his beloved  Son.’
Efeze 1:3-6 TMT

De blog is weer terug!

We zijn net terug van een hele gave Oegandareis. Twaalf dagen zijn we daar geweest, we hebben twee jeugdconferenties mogen doen en met een wonderlijk resultaat; we hebben 178 mensen mogen dopen.

Vandaag spreken we over het derde medicijn tegen JCS (Jaloerse Christen Syndroom) en dat is: ‘Wees dankbaar voor wie je wel bent, in plaats van klagen over wie je niet bent.’

Wanneer we voor het eerst met mensen in gesprek komen, klinkt vaak de vraag: ‘hoe heet je?’ Daarna volgt vaak heel snel: ‘wat doe je?’ Aan deze vraag merk je dat wat we doen vaak heel erg gekoppeld is aan wie we zijn. Dit is iets wat heel prominent in Nederland geldt, maar in Oeganda misschien nog wel veel meer bepaald.

Twee van onze beste vrienden in Uganda zijn genaamd Moses en Joseph. Moses is onze chauffeur en Joseph is een hoge official bij PAG (Pentecostal Assemblies of God, een kerkgenootschap met meer dan vijfduizend kerken). Joseph wordt gezien als zeer succesvol en Moses is maar een chauffeur, maar eigenlijk is dit niet heel eerlijk. Wanneer je namelijk met Moses spreekt, dan zul je merken dat hij op z’n minst zo intelligent is als Joseph. Hij is ook minstens zo wijs en in ieder geval veel beter georganiseerd. Joseph zijn kracht is dat hij veel kansen ziet en echt een verbinder en inspirator is. En toch merk je dat Joseph veel serieuzer genomen wordt dan Moses en dat heeft alles te maken met de positie die ze hebben in de Oegandese samenleving.

Dit gebeurt in de Nederlandse samenleving natuurlijk ook, maar het is ook iets dat binnen het kerkelijke wereldje veel voorkomt. Wanneer je een grotere bediening hebt, dan word je als succesvol bestempeld en krijg je veel gemakkelijker een podium dan wanneer je dat niet hebt. Het zijn lang niet altijd de meest wijze, meest intelligente en beste mensen die gevraagd worden of op belangrijke posities te vinden zijn. Het zijn vaak de mensen met de meeste contacten en de beste afkomst die zichtbaar en hoorbaar zijn.

Wanneer je dit niet hebt, dan is het heel eenvoudig om onzeker te worden over je persoonlijke waarde. Je zou dan heel eenvoudig het risico kunnen gaan lopen om je identiteit te ontlenen aan de mate van succes en dan te gaan klagen over wie je niet bent, in plaats van dankbaar te zijn voor wie je wel bent.

De vraag die je jezelf altijd moet stellen is deze: ‘wat is succes in Gods ogen en wie mag ik in Hem zijn?’

De tekst die we net gelezen hebben vind ik één van de allermooiste teksten in de Bijbel voor wat betreft onze identiteit. Waarom zou je klagen over wie je niet bent, als je de Bijbel hoort zeggen dat God al wist dat je zou gaan komen voordat de wereld gefundeerd werd.

Voordat de hoogste berg geschapen werd, wist Hij al dat Hij hem (indien nodig) op blote voeten zou beklimmen om jou te laten merken dat Hij je liefheeft.

Voordat de Marianentrog ontstond was zijn passie voor jou al dieper dan die elf kilometer…

Wanneer Hij aan je dacht ontstond er een vuur in Hem die heter is dan de vijftien miljoen kelvin van de kern van de zon…

Want Hij koos voor jou als de focus van Zijn liefde…

Hij gaf alles, maar dan ook alles om jou onderdeel te maken van Zijn familie.

Dus wat er ook in je leven gebeurt en hoe goed of slecht je ook bent in wat je doet, dat is wie jij bent.

Zijn Meesterwerk, geliefd, gewild en goed! Nou, dat is pas echte succes en wat je in het leven bereikt is niets meer en niets minder dan genade van God!

Natuurlijk zou Moses graag een ander positie hebben, op z’n minst om beter voor zijn gezin te kunnen zorgen. Klagen hoor ik hem echter nooit! Hij weet wie hij is in Christus en daar is hij dankbaar voor!

Ik weet dat ik daar zeker nog wel wat van kan leren, en jij?

Luister naar het volgende lied (of dit Nederlandse lied) en neem de tijd om God te danken voor wie je bent en vraag Hem om jou de beste versie te maken van wie je kunt zijn.

Denk na over de dingen waar je naar streeft in het leven. Neem daarna de tijd om na te denken over de intentie hierachter. Probeer dit eens onder woorden te brengen door het op te schrijven. Zou het je geen rust geven om eens wat minder te streven naar wie je niet bent, maar dankbaar te zijn voor wie je vandaag bent?   

One Response

  1. Prachtig! Vergelijken met anderen maakt je ook als een golf die dan weer de ene kant; dan weer een andere kant op schiet om dan ook maar een klein beetje in de buurt te komen van wat je wilt zijn. Ontzettend vermoeiend, zeker in de huidige Social Media cultuur (Insta, Snapchat, Facebook ed 🙂 Mooie blog!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email