Dag 81

Reikhalzend kijk ik naar u uit, zelfs ’s nachts verlang ik naar u. Wanneer u een oordeel over de wereld velt, zullen de mensen op aarde ​gerechtigheid​ leren.
Jesaja 26:9

Mijn vriend Martin Dol heeft me het vertrouwen gegeven dat ik een goede docent ben, maar vroeger wilde ik alleen maar preken en liever geen lesgeven.

Toen ik eens met hem sprak over de reden dat ik lesgeven zo moeilijk vond, kwamen er allerlei redenen naar voren. Een van die redenen was dat ik kleinere groepen en interactie eng vond, omdat ik vroeger veel gestotterd heb en ik altijd gepest werd tijdens spreekbeurten. Wanneer ik lesgeef, dan voel ik me altijd teruggeplaatst worden in die situatie. Daarbij was ik ook altijd erg onzeker over de vraag of ik wel voldoende kennis had om mensen werkelijk mee de diepte in te nemen.

De grootste reden was echter dat er in de groep altijd wel wat echte ‘Nederlanders’ zitten. Hiermee doel ik op mensen die eigenlijk niet werkelijk willen leren, maar die het vooral leuk vinden om te luisteren of de docent een foutje maakt die ze dan zelf kunnen corrigeren. Op die manier proberen ze te bewijzen dat ze meer kennis hebben dan de docent, en dus eigenlijk beter zijn dan hem. In Nederland hebben we heel vaak het antwoord klaar.

We kennen allemaal wel van dit soort mensen en misschien zijn we er zelf wel één. Ik weet dat ik in ieder geval zelf ook zo iemand was, maar dat heb ik echt afgeleerd in Oeganda.

Het is heel ontspannen om les te geven in Oeganda, want daar zullen ze nooit zeggen dat ze het niet met je eens zijn. Wanneer ze het niet met je eens zijn, dan zijn ze ervan overtuigd dat ze je niet voldoende begrijpen en dus nog meer kunnen leren.

Wat is hun manier om te leren? Niet door antwoorden te geven, maar door vragen te stellen! Ik ben nu ook echt overtuigd van het feit dat een les goed kan zijn vanwege de inhoud die de docent brengt, maar pas echt uitmuntend wordt wanneer de studenten goede vragen stellen.

Van nature heb ik een gigantische ontwikkelingsbehoefte, dus een dag niet geleerd is een dag niet geleefd.

Maak niet de fout om jezelf te vergelijken en jezelf groter, beter en wijzer te vinden dan anderen. Je zult merken dat je soms net zoveel kunt leren van een kind, een tiener, een eenvoudige man of vrouw dan dat je van een dominee, een professor of een wetenschapper kunt.

T.D. Jakes zei eens: ‘The world is a university and everyone in it is a teacher. Make sure when you go wake up in the morning, you go to school.’

 Verander je mindset, stel vragen in plaats van dat je antwoorden geeft en je zult merken dat je aan het einde van de dag onnoemelijk veel rijker bent!

Beluister naar het volgende lied.

Vraag God of Hij jou je karakter tonen wil. Ben jij iemand die er altijd naar streeft om altijd klaar te staan met het antwoord? Of ben je misschien iemand die altijd maar zelfgenoegzaam in de achtergrond blijft zitten, terwijl je denkt dat je het antwoord allang hebt?

Misschien zijn er andere redenen waarom je geen vragen stellen wilt of kunt, maar als dit zo is vraag aan God of Hij je de honger van Jesaja wil geven die reikhalzend uitkeek naar de lessen die hij van God zou kunnen ontvangen.

 

Schrijf eens een paar goede vragen op en stel ze aan mensen die je normaal eigenlijk niet heel serieus zou nemen.  

One Response

  1. Mooi Jan! Doet me weer beseffen dat het zo belangrijk is om ‘vragend’ de wereld in te kijken, om zo van anderen te leren. De uitspraak ‘als je veel praat hoor je weinig nieuws’, helpt mij daarbij 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email