Dag 83: Licht voor de heidenen

Handelingen 13: 45-47

Er is iemand die ooit zei: ‘Gods licht komt bijna nooit tot mensen die in duisternis blijven zitten om te wachten totdat iemand het lichtknopje omzet.’

Shamim is een jonge vrouw die ik ontmoette tijdens de jeugdconferentie in Kotido, Karamoja. Deze donkere dame is een prachtige verschijning, maar heeft enorme fysieke worstelingen te doorstaan in het leven. Ze heeft namelijk de sikkelcelziekte, waarbij de rode bloedlichaampjes niet voldoende zuurstof door het lichaam kunnen leiden. In Nederland is deze ziekte vaak al de reden dat mensen geen hoge levens-verwachting hebben, maar moet je nagaan hoe dat zal zijn voor iemand die woont in Uganda. Shamim wordt echter het wonder van Kotido genoemd, omdat ze al vele malen voor de dood weggehaald is.

Natuurlijk trof dit verhaal me, maar wat me nog veel meer raakte was dat ze, ondanks haar fysieke toestand, bereid was om vele kilometers door de hitte te lopen. Dit deed ze om te komen luisteren naar die blanke man en blanke vrouw die 10.000 kilometer waren komen vliegen om tot haar te spreken over het Koninkrijk van God.

Ik vind het prachtig, maar ook buitengewoon confronterend. Mijn grootste passie is het werk onder jongeren, maar ik weet dat de meeste christelijke Nederlandse ouders hun jongeren met duct tape moeten vastbinden en achter in hun auto moeten smijten om ze vervolgens te droppen bij de jeugd of in de dienst. Daarna gaan ze op hun knieën en bidden ze dat hun tieners niet na 10 minuten studie verveeld hun mobieltjes gaan pakken om zich weer te verliezen in de leegte van de antisociale media.

Wanneer je dit leest en je hierin kent, dan wil ik iets tegen je zeggen: Je kunt misschien vinden dat de kerk niet relevant genoeg voor je is. Je kunt de dominee saai vinden en niet diep of prikkelend genoeg. Natuurlijk vind je de muziek niet modern genoeg. Maar weet je wat? Niets of niemand daarvan is verantwoordelijk voor het feit dat jij in de duisternis van jouw lege wereld zit. Okay, zij kunnen hun best doen om je dingen aan te bieden die passen bij wie jij bent of in welke fase jij zit. Maar uiteindelijk ben jij de persoon die zich naar God uit moet strekken en het lichtknopje om moet zetten! Als jij geen hart hebt dat zich opent voor Gods woord en Hem verstoot, dan zal Gods woord een andere weg vinden naar mensen die Hem wel willen ontvangen en voor Hem willen leven.

Ooit zei iemand tegen mij: ‘Jan, logisch dat je succes hebt met het evangelie in Afrika! Afrikanen zijn namelijk toch niet meer dan arme heidenen.’ Dus ik wende me, net als Paulus, tot de ‘heidenen’ en weet je wat ik aantrof? Ik trof honderden jonge mensen aan die soms wel tot 40 kilometer in de blakerende zon, met een knorrende maag en een matje onder hun arm, naar een kapotte ‘kerk’ wilden komen om daar tweeënhalf uur naar mij te luisteren. En als ik klaar ben, dan willen ze eigenlijk nog veel meer!

Een van die jonge mensen was Shamim. Aan het eind van de conferentie vroeg ze of ik een lied met haar wilde zingen. Toen ik haar vroeg welk lied ze wilde zingen, zei ze: ‘No longer slaves…’ Toen we tweestemmig zongen: ‘I’m no longer a slave of fear, I am a child of God…’ zag ik een enorm krachtig licht ontstaan in haar ogen. Op dat moment dacht ik bij mezelf: ‘de ‘heiden’ is zelf het licht geworden en ik bid dat er een moment mag komen dat dit licht in het vliegtuig zal stappen om de Nederlandse duisternis te gaan verlichten…’  Want wij hebben dat licht zo hard nodig!!!

Vandaag wil ik je oproepen in de Naam van onze Here Jezus; neem een voorbeeld aan deze mensen! Blijf niet langer in duisternis zitten, wees niet langer lui in je geloof, strek jezelf uit naar Hem, bid veel, lees Zijn Woord, bezoek je diensten, doe alles eraan om te groeien naar geestelijke volwassenheid en zet het licht aan.

De tijd is nu om op te staan, zoals Jesaja 60 zegt: Sta op en schitter, je licht is gekomen, over jou schijnt de luister van de HEER. Duisternis bedekt de aarde en donkerte de naties, maar over jou schijnt de HEER, zijn luister is boven jou zichtbaar.

Luister naar het volgende lied (of dit Nederlandse lied).
Denk aan Shamim en stel jezelf de vraag of je net zo gretig bent als zij is om bij Jezus te kunnen komen. Zou jij ook zoveel kilometers willen lopen en heb jij ook zo’n honger naar het woord van God dat je uren naar Hem zou kunnen luisteren?

Vraag God om een nieuwe honger en een nieuw vuur. Bid ook dat de Heer dit soort mensen naar ons land stuurt om ons aan te vuren om het knopje om te zetten!

Neem deze week de tijd om Shamim en de andere mensen op die plaatsen te zegenen. Je kunt voor ze bidden, maar de grootste zegen die ze daar kunnen ontvangen is een bijbel.

Misschien vind je het fijn om een gift te geven, doe dat dan naar ons rekeningnummer onder vermelding van: ‘Bijbels voor Oeganda’.

One Response

  1. Als ik deze dingen lees wordt ik diep ontroerd en rollen de tranen van vreugde over deze vrouwen maar langs de andere kant ook diep verdrietig en denk ik aan Jezus die voor zijn lijden ergens zat (?)en over Jeruzalem tranen huilde en zei “Jij hebt niet gewild” Ik denk dat Hij dat ook vandaag doet over allen die wachten totdat iemand voor hen het lichtknopje aandoet ipv. dat ze dat zelf doen.
    Voor de blogschrijver en familie 🙂 en alle bloglezers, een gezegende hongerige en vurige dag

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook
Twitter
LinkedIn
WhatsApp
Email