“Waar u gaat zal ik gaan.”

Deze woorden sprak Ruth uit de Bijbel, woorden die getuigen van een diepe trouw, een onwankelbaar geloof en een grenzeloze liefde.

Vol passie voor God begaf onze Haarlemse Ruth zich op een avontuur om trouw te dienen volgens het Woord dat God haar toevertrouwde. “Waar U gaat zal ik gaan,” deze weg leidt haar naar Oeganda.

In haar dagelijkse leven is Ruth een verpleegkundige met een bijzondere specialisatie in verloskunde. Met talloze jaren ervaring heeft ze haar sporen verdiend door vele jonge moeders te begeleiden tijdens hun reis naar het moederschap.

Samen met haar echtgenoot Jan heeft Ruth Firm Foundation Uganda opgericht. Deze organisatie fungeert als een discipelschap school waar jonge leiders opstaan, groeien en zich ontwikkelen tot predikers, evangelisten en toegewijde discipelen van Jezus.

Naast geestelijke onderwijzing heeft Firm Foundation ook een pluimvee boerderij opgezet om financiële stabiliteit te bieden aan de organisatie. De verkoop van eieren, kippen en kalkoenen creëert werkgelegenheid, inkomsten en voedsel voor velen.

Als moederfiguur voor talloze vrouwen in Oeganda klopt Ruth’s hart voor hen, die op zoveel gebieden nog een lange weg te gaan hebben in vergelijking met westerse vrouwen.

“Waar U gaat zal ik gaan.” En nu leidt deze weg naar het praktisch onderwijzen van Oegandese vrouwen over essentiële aspecten van het dagelijkse leven. Menstruatie, familieplanning, hygiëne en het bouwen aan een toekomst staan centraal.
In de zomer van 2023 is “ Firm Ladies – Healthy Families “ opgericht. 

Binnen Firm Ladies biedt Ruth praktische educatie rondom het vrouwenlichaam en voorziet vrouwen van onder andere armbandjes waarmee ze hun menstruatiecyclus kunnen bijhouden en hun vruchtbare dagen kunnen berekenen. Voor veel jonge vrouwen betekent het begin van hun menstruatie een uitdagende periode. Hoe zorg je voor jezelf zonder de financiële middelen?

In de Oegandese organisatie “Afripads” heeft Ruth een duurzame oplossing gevonden in de vorm van wasbaar maandverband. Deze verbanden worden lokaal geproduceerd door Oegandese vrouwen die werken onder goede arbeidsomstandigheden. Dankzij het gebruik van deze verbanden kunnen vrouwen hun leven voortzetten tijdens hun menstruatie.

Het afgelopen jaar heeft Ruth al honderden pakketjes met verbanden uitgedeeld op scholen en in gevangenissen.

Ruth’s visie gaat verder dan dit: waar Firm Foundation actief is, wil ze trainingscentra voor vrouwen oprichten waar alle vrouwen welkom zijn voor informatie over menstruatie, hygiëne, en familieplanning.

Dit onderwijs verbetert de kwaliteit van het leven van vrouwen aanzienlijk en stelt hen en hun kinderen in staat om een gezonder en gelukkiger leven tegemoet te gaan!

Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van Firm Ladies, volg ons dan op onze social kanalen.